2009/07/12

Ádám hol vagy?

Paszternák Ádám díjáról Spohn Ádám mondja el a véleményem:

A tudományos karrieredet inkább külföldön képzeled el, vagy az egyetem befejezése után visszatérsz Magyarországra?

Azt tartom valószínűbbnek, hogy külföldön folytatom. A legfőbb problémát abban látom, hogy Magyarországon a komoly kutatómunkához szükséges pénzügyi források sajnos rosszul strukturáltak. A hazai tudományszervezési és támogatási rendszer tekintélyelvű, és javarészt önös érdekek mentén működik. Amikor én az eddigi pályafutásom során laboratóriumi támogatást kaptam valahonnan, az csak az adott intézmény vezetőinek jóindulatán múlott. Ha a későbbiekben jelentősebb pályázati pénzeket szeretnék elnyerni az MTA-tól vagy az NKTH-tól, akkor az csak úgy lenne lehetséges, hogy bemegyek a Roosevelt térre, és valakinek jó alaposan kinyalom a seggét.

Keményen fogalmazol. Nem tartasz attól, hogy pont az ilyen nyilatkozatok miatt esel majd el az állami támogatástól?

Ott már sajnos eleve baj van, ha a szimpátia, az egyéb önös érdekek és nem a várható tudományos eredmények alapján osztogatják a pénzeket.



5 vélemény:

András said...

Tessek, meg egy negativ senki, aki a rendszert okolja a sajat kepessegbeli hianyossagaiert. Megvolt a lehetosege Paszternak urnak, hogy kiprobalja magat kulfoldon - nem mukodott a dolog. Vigasztalhatja magat vele, de abban biztos vagyok, nem a nyelvezet fogja visszatartani a tamogatast.

András said...

Termeszetesen nem Spohn urra gondoltam, hanem Paszternakra. Aki ismeri, tudja, hogy egy arrogans, bekepzelt, negativ es irigy figura, akinek sajat magarol sincs realis kepe. Nem kell melyre asni, hogy egyertelmu legyen, az ev konyvtarosa ezen kivul homofob, rasszista es altalanosan egy kozepszeru senki.

Akar az Oscar, Az Ev Konyvtarosa cim is csak szimpatian mulik. Csak meg annyit sem er.

hsd said...

Jujj András... ezt még akkor sem kellett volna, ha véletlenül igazad lenne.

De az általad írottakat Otelló nyelvéről lefordítva, inkább a következőként interpretálnám:

- homofób = népszerű a csajoknál, férfias
- rasszista = nem szenved gátlásoktól
- középszerű senki = népszerű a szakmában

Bizony, az effélét nem könnyű megbocsátani. De ha eljutsz odáig, hogy meg tudod tenni, akkor már Neked is lesz esélyed a fenti nyalánkságokra :-)

András said...

Kedves 'hsd'!

Téved, a homofóbia irracionális félelmet vagy gyűlöletet jelent a homoszexuálisok irányában. A rasszizmus fajgyűlöletet jelent, míg a középszerű senkit nem kell magyarázni.

A fenti egyenletek mindegyike hibás. A homofóbia vádjára nem válaszol az, hogy férfias, a gátlásosságnak meg csak nem is az ellentéte a rasszista; és a szakmában való népszerűség sem zárja ki a középszerűséget. Erős kötelékek kötnek a magyar könyvtáros társadalomhoz, de tisztában vagyunk vele szerintem mindannyian, hogy a könyvtáros szakma különösen erősen támogatja a komformitást. “Mindenkinek kell egy spam.”

A többi, általam említett tulajdonságra pedig kedves 'hsd' barátunk hozzászólásából kapunk bizonyítékot. Paszternak úr, nem ironikus, hogy még a mások véleményével való szembesítés során is csak a magáról állított téves képhez ragaszkodik? Ha egy névtelen rajongót vagy "spamot" bántok meg, sajnálom. (Remélem Domonkos, nem magáról van szó...)

hsd said...

Nem ért kedves András. Én nem értelmező szótárat írtam, hanem azt próbáltam kibontani, hogy egy féltékeny és elfogult elme milyen válaszokat ad bizonyos tényekre.

A fogalmak mibenlétével alapesetben magam is tisztában vagyok.

Azonban más dolog a fogalom, és más a használata.

Ádám felmutat bizonyos kvalitásokat, és most bizonyos elismerést is kapott.

Nem kell irigykedni, ha sarat fröcscsent, az csak az aktuális lelki feszültségét csökkenti, a megkeseredettségén, kisebbrendűségi érzésén, meg nem értettségén és magányán nem segít.

Szóval, ha haragszik Ádámra, akkor teljesítse túl.

Azonban meglátja, még attól sem lesz jobb a lelke.

Drukkolok Önnek, mivel úgy látom, nehéz út előtt áll. Vagy képessé tudja tenni magát az önfejlesztésre, vagy kicsinyes gyűlölködőként öregszik meg, és névtelen leveleket írogat.

Az utóbbi pedig csak szellemi környezetszennyezés. :-(

Én nem írok Önnek többet, mivel több mondanivalóm nincs. Csak annyi még, hogy az irígység valójában nem szégyen, Káin óta tudjuk, hogy ősi érzés. Az irigységen való felülemelkedés viszont tényleg hatalmas győzelem, talán nagyobb trófea, mint egy díj, egy nyilvános elismerés.

Tudom, hogy jelen érzelmi és lelkiállapotában ezeket a sorokat zsigerből utasítja majd el. De le kellett írnom, mivel érdemtelenül és galád módo taposott bele egy rendes fiatalemberbe.

Post a Comment