2010/01/01

Sajó Andrea mondatok

"2002-ben részt vettem a nemzeti könyvtár átvilágításában, és azt kellett tapasztalnom, hogy az akkor fejlesztési javaslatként megfogalmazott feladatok 60-70 százaléka még ma is aktuális"

"sokféle statisztika van, de a tagságukat az adott évre érvényesítő olvasók száma egyértelmű csökkenést mutat. 2007-ben 15 ezren, tavaly 11 ezren, míg 2009-ben 10 ezren vettek éves, havi vagy napi jegyet a könyvtárba"

"Nem biztos, hogy a felhasználóknak itt kell ülniük az olvasótermekben, olvasó az is, aki az interneten keresztül használja szolgáltatásainkat, elektronikus beiratkozással, fizetéssel, hosszabbítással"

"Olyan kiállításokat szeretnék, amelyek egyszerre bírnak komoly tartalommal és becsalogatják a könyvtárba a látogatókat is, akik legközelebb esetleg már mint olvasók térnek vissza"

"Kiszámoltuk, hogy ha egy ekkora méretű raktárépületet üzembe tudnánk helyezni, akkor a teljes archív állományt át tudnánk oda telepíteni. Dolgozhatna ott egy feldolgozó, valamint digitalizálórészleg is, amelynek munkatársai nem a forgalmazható példányokat foglalnák le, hanem helyben, az archív állományból digitalizálnának"

"Lehet, hogy valóban érdemes lenne egy új nemzeti könyvtári központot kialakítani. Fontos azonban, hogy az új épület eleve nemzeti könyvtárnak épüljön, egy átlagos irodaház erre nem alkalmas"

"A pályázat nyílt volt, bárki pályázhatott. Monok István érdemeit éppúgy elismerem, mint az OSZK valamennyi korábbi főigazgatójáét"

1 vélemény:

Bfr said...

1. Sajnos a "könyvtáros szakma" ellenállása és a pénzhiány miatt a fejlesztések bizonyos része nem valósult meg.
2. A könyvtár látogatottsága a sikeres vezetési politikának köszönhetően folyamatosan növekedett. Milyen statisztikákat látott kedves Andrea?
3. Évek óta húzódó javaslat, a "szakmaiság" minden eszközt felhasznált az on-line, fizetős szolgáltatások elterjesztésé ellen. Úgy gondolom, a Matarka és az EOD projektek így is sikeresnek tekinthetőek.
4. Kevés és szűkös a kiállítótér. Pusztán könyvekkel nem lehet becsalni a látogatókat, egyéb anyagot pedig senki sem ad csak úgy kölcsön :(
Ha a látogatóknak választaniuk kell, sokkal nagyobb nvű kiállítóhelyeket néznek meg.
5. Eddig az volt minden támadás alapja, hogy a digitalizálók tönkreteszik az állományt. Hogy lehet mégis odaadni a 7 pecsét alatt őrzött archív példányokat? Vagy hirtelen már nem is teszik tönkre? Vagy esetleg a digitalizáló részleg már nem is OSZK, hanem valami jómunkás baráti cégecske? És milyen számítások?
6. Lerágott csont..
7. És az OSZK dolgozók érdemeit? Azt már nem igazán.

Post a Comment