2009/11/25

István és Klára

Interpelláció jegyzőkönyv. Elhangzott a parlamentben 2009.11.23-án.

Ejtőernyővel érkezve?

DR. SÁNDOR KLÁRA, (SZDSZ):

- Miniszter Úr! Ön a napokban két jelölt közül választotta ki a nemzeti könyvtár vezetőjét. Az egyik jelölt az Országos Széchényi Könyvtár mostani főigazgatója, - dr. Monok István - 1982 óta szakgyűjtemények vezetője, több informatikus-könyvtáros tanszék alapítója, kulcsembere, a könyvtáros-képzés modernizálója, vendégoktatóként a Sorbonne és a Bolognai Egyetem tanára. Tizenkét szakmai folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, a Magyar Könyvszemle főszerkesztője. Csaknem húsz forrásközlő sorozat szerkesztője, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság főtitkára. Tizenhárom monográfiája és húsz forrásközlő kötete jelent meg, közel nyolcvan tanulmánykötetet és húsz bibliográfiát, illetve katalógust szerkesztett, tizennyolc nemzetközi konferenciát szervezett. Másfélszáz tudományos publikációja jelent meg, jó része idegen nyelveken, 180 tudományos előadást tartott, jelentős részben angolul, németül, franciául, olaszul. Egyike volt az elsőknek, akik a kultúra megőrzését összekapcsolták a humán információtudománnyal.

- Tíz éve vezeti az OSZK-t. A szakma Európa egyik legjobb nemzetigyűjtemény-vezetőjének tartja, a magyar kultúra egyik leghatékonyabb és legelkötelezettebb kutatójaként és terjesztőjeként tartják számon. A költségvetési támogatás folyamatos csökkenése ellenére az intézmény saját bevétele ma a tíz évvel ezelőtti háromszorosa. A megvalósult szakmai s egyben nagy érdeklődésre számot tartó programok az OSZK-t valóban a nemzet első számú könyvtárává tették. Végre rendben zajlanak az informatikai fejlesztések és a magyar kulturális örökség digitalizálása. Egy átvilágítás szerint a dolgozói elégedettség az OSZK-ban 85 százalékos. Nemrégen még ön is elégedett lehetett a főigazgató úr munkájával, hiszen 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét kapta.

- A másik jelöltről azt tudni, hogy a Hírközlési Felügyelet néhány főből álló könyvtárát, később az Eduweb távoktatási részlegét vezette, egy éve dolgozik az OSZK-ban, eddig a harmadik osztályon, most a 4-5 tagú lelőhely-nyilvántartó osztályt vezeti. Kétségtelen, 2004-ben tudományos fokozatot is szerzett.

- Miniszter Úr! Mégis!
Milyen szempontok alapján választott vezetőt a nemzeti könyvgyűjtemény élére?
Milyen érdemei vannak a kinevezett jelöltnek, amelyek a legmagasabb minőségű szakmai teljesítményt felülírják?
Miért szegte meg a vonatkozó jogszabályokat?
Miért nem hívta össze az Országos Könyvtári Kuratóriumot, és hogyan került az ad hoc bizottságba olyan tag, akinek az objektivitása egy korábbi konfliktus miatt kétséges?
Miért maradt el a jelöltek szóbeli meghallgatása?
A jelenlegi főigazgatótól akart mindenképpen megszabadulni, vagy az újnak kellett mindenképpen a főigazgatói állást megkapnia?

HILLER ISTVÁN, oktatási és kulturális miniszter:

- Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói beosztására, tisztelt képviselő asszony, két érvényes pályázat érkezett. A döntésem megalapozásához szakmai bizottságot kértem fel. A bizottság tagjai között voltak a könyvtáros szakma szervezeteinek vezetői, az intézmény közalkalmazotti tanácsának elnöke és szakszervezeti titkára, két neves könyvtárügyi szakértő, valamint a minisztérium kulturális területének vezetői. A bizottság tagjai közül többen hangot adtak annak a közösségi véleménynek, amely szerint a jelenlegi főigazgató pályázata nem elég elmélyült, inkább az öt évvel korábbiakat ismételte meg, mintsem új koncepciót dolgozott volna ki.

- A másik jelölttel kapcsolatban a bizottság azt állapította meg, hogy szakmai ismeretei imponálóak, és bár nem rendelkezik még átfogó vezetői tapasztalatokkal, a pályázata jól strukturált, és esetleges megbízása megújulást jelenthet az intézmény munkájában.

- A bizottság szakmai véleményét és a minisztérium, még pontosabban, az Országos Széchényi Könyvtár intézményi kollektíváinak véleményét figyelembe véve döntöttem úgy, hogy Sajó Andrea pályázata a jobb, ezért őt nevezem ki az Országos Széchényi Könyvtár élére. Bízom abban, hogy e vezetőváltás jótékony hatással lesz az Országos Széchényi Könyvtár szakmai tevékenységére, és növeli a szakembergárda aktivitását az intézmény előtt álló országos feladatok megoldásához.

DR. SÁNDOR KLÁRA:


- Miniszter Úr! Ön megkerülte a választ azokra a kérdésekre, amelyeket feltettem. Arra sem kaptam választ például:

Miért egy ad hoc bizottságot nevezett ki, és miért nem az 1997-es idevonatkozó törvényben meghatározott bizottságot?
- Persze tudjuk: nem mindegy, hogy kikből állítjuk össze a bizottságot. 494 dolgozóból 432 vett részt abban a külső vizsgálatban, átvilágításban, amely szerint 80 százalék fölötti volt a dolgozói elégedettség. Valószínűleg az a két szakszervezeti bizalmi, akit a bizottságba meghívtak, nem volt köztük.

- Azt gondolom, hogy ha a kormány - és nyilván ön is - elismerte a Magyar Köztársaság tiszti keresztjével a főigazgató úr munkáját, akkor engedni kellett volna a folytatást. Én most öntől egy bocsánatkérést tudtam volna elképzelni!

0 vélemény:

Post a Comment