2009/06/08

Kocsma és könyvtár érdekes egyvelege

Pál Nikolett Ágnes
Kisbér
Szombathely (Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ)

1. Mióta?
Dolgozni könyvtárban csak gyakorlataim, tanulmányaim során volt eddig lehetőségem és remélem diplomázás után ezen a területen tudok elhelyezkedni. Negyedéves informatikus könyvtáros rajz szakos hallgató vagyok a Nyugat-magyaroszági Egyetem Savaria Egyetemi Központjában, szeretnék könyvtáros lenni.

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
Könyvtáros gyakorlataim során minden pozíció munkájába nyerhettem betekintést, legszívesebben azokat a feladatkörök állnak hozzám közel melyek során emberekkel foglalkozhattam: tájékoztatószolgálat, vezetői pozíció, de minden pozícióban megtaláltam a helyem- ehhez a szakmai együttműködés, segítés, kollegalitás is nagyban hozzájárult.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Sok őrült ötletünk támadt, fantáziánk szárnyalt elsős főiskolás hallatóként, pl. a kocstár (kocsma és könyvtár érdekes egyvelege, mely épületnek a falai átlátszóak lennének, és mindegyikben más színű nedű (alkohol) lenne.) Az őrült ötleteinkből persze nem lett semmi, de a hozzáállásom mit sem változott: a könyvtárat közelebb vinni az emberekhez, a könyvtárba járás legyen egy felüdülés, szórakozás- erre talán az egyetemi/ főiskolai könyvtárak a legjobb példák. Ott mindig történik valami, de ugyanakkor megvannak a ciklusok is a könyvtár életében- az iskolához kapcsolódva. Sok lehetőség van az együttműködésre is, igaz ez sokban függ a tanárok, hallgatók hozzáállásától is. Szerintem a legtöbb (köz)könyvtárnak vissza kellene adni a kikapcsolódás értékét: ezt persze színes programokkal igyekszenek biztosítani az olvasók számára.
Személy szerint bármely könyvtártípusban szívesen dolgoznék, és egy központibb, pl megyeszékhelyen szívesen lennék.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Mivel még elsősorban hallgató vagyok, munkahelyemnek ezt nevezném: tanáraimtól teljes tiszteletet és megbecsülést kaptam, és gyakorlataim során bárhová mentem, mindenhol kedvesen, készséges emberekkel találkoztam. Ugyanakkor külső megítélésnél gyakran találkozhatunk pejoratív jelzőkkel. (Hallgatóként is több ízben találkoztam a büfészak megnevezéssel.)

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Barátok, ismerősök tudják mennyi munka és felelősség jár ezzel a szakmával. Bár szerintem egyre többen látják hogy a könyvtárosnak sokféle és sok dolga van, általánosságban még mindig az a nézet hódít, hogy a könyvtárosok lopják a napot. Ehhez még hozzájön az a megközelítés, hogy mennyit fizetnek a munkáért. Bár fontos szempont, az is tény hogy a könyvtár információ és kultúraközvetítő intézmény, tehát ha valahonnan pénzt kell teremteni, először innen fogják elvonni a pénzt, hiszen ez nem egy alapellátás valójában: ez egy plusz szolgáltatás.

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években ?
Egyre gyorsabb és naprakészebbeknek kell lenniük a könyvtárosoknak és a könyvtárnak- mivel ez az olvasói igény. Egyszerűbb és gyorsabb az elektronikus szolgáltatás, az interneten utánanézni valaminek, arról nem is beszélve hogy a fizikai jellemzők is be tudják határolni az embert, ezért az olvasók is ezekhez az eszközökhöz nyúlnak először. Igen hasznos tud lenni mikor a könyvtár hosszú nyitvatartással rendelkezik, vagy internetes előjegyzéssel, netalántán házhozszállítással. Persze ez nagy bizalmat jelent az olvasóval szemben, de talán ha "házalna" a könyvtár, rájönnének az emberek, hogy nincs is olyan távol tőlük.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához?
A több pénzbeli elismerést mindenképpen jó lépésnek tartom, de a technikai háttér biztosítását és megfelelő karbantartását is a top 3 közé sorolnám. Az integrált rendszer fejlesztői és a könyvtárosok közötti szorosabb együttműködésre, és végül de nem utolsó sorban a jó hangulat, jó munkakapcsolatok mindenképpen hozzájárulnának a napi munka kellemesebb végzéséhez.

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Úgy gondolom elég színes a továbbképzési kínálat, aki keres, az talál. Talán a vidékieknek lehet problémásabb az utazás miatt legtöbbször, ennek kiküszöbölésére kellene valamit kitalálni... (skype-s távoktatás esetleg?)

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
A könyvtárosság ezen részébe nem látok bele igazán, de úgy gondolom jelenleg nem csak technikai, hanem állománygyarapításra, illetve -megóvásra lenne szükség még mindig. A könyvtárak épületére is több pénzt kellene fordítani, melyek nem új építésűek.

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Szerintem mindenki megtalálja a helyét a könyvtárban: aki emberekkel szeret foglalkozni az vezetői vagy tájékoztató pozíció, a raktár lehet a könyvtár "konyhája"- ott akár a zene is szólhatna, de az osztályozó, címleíró irodákban is jó hangulat alakulhat ki. számomra egy jó csapatnál kezdődik a munkahely, mert a jó hangulat hozzájárul a ateljes körű feladat elvégzéséhez, és ezzel másokra is jó hatással lehet az ember, amiért szívesen visszajár az ember a könyvtárba.

11. Kedvenc könyvtáros története?
Több történetem van, de kiemelni nem tudnék egyet sem ezek közül.

12. További gondolatai a könyvtárosságról:
Szerintem aki ezt a szakmát választja, mindenképpen kicsit őrült és elhivatott. Igaz az is hogy gyorsan bele lehet fásulni, de szerintem éppen ezért kellenek a jó kapcsolatok is, a nyitottság az újra. Úgy gondolom a könyvtár mindig is megmarad, változik, és mivel mindig s egy kultúraközvetítő intézmény volt, mindig többet ad magából, ahogy a könyvtáros is mindig odateszi magát szívvel-lélekkel a munkahelyén naponta.

0 vélemény:

Post a Comment