2009/06/09

Nemcsak zenei könyvtár, hanem közösségi tér is

Zsoldos Marianna - Eger

1. Mióta dolgozik könyvtárban, vagy azzal kapcsolatos munkahelyen?
1988 óta dolgozom az egri Bródy Sándor Könyvtár zenei részlegében, első és remélem utolsó munkahelyem.

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
A Zenei és Idegen Nyelvi Gyűjtemény osztályvezetője vagyok, előtte zenei könyvtáros.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Itt dolgozom a legszívesebben, ahol vagyok. Álmaimban egy tágasabb, akadálymentesített, modern épület szerepel, ami nemcsak zenei könyvtár, hanem közösségi tér is, ahol ott vannak a zenei könyvek, kották, hang- és videodokumentumok, mint eddig is, de lenne hangszerterem is, ahol kipróbálhatná magát a betérő s akár demón rögzíthetné próbálkozásait, hazavihetné, s legközelebb elhozná a barátait is, koncertterem, ahol felléphetne, lenne egy központi adatbázis, ahol a világ összes zenéje megtalálható audio, video és kotta formájában is, s csúcstechnika, amin ezt meghallgathatnák, nézhetnék a felhasználóink.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Maximálisan megbecsülnek s úgy érzem szeretnek is.

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Falun nőttem fel, ott még mindig nagy a presztízse a könyvtárosnak. Városon azok ismerik el a szakmát, akik már igénybe vették a könyvtár szolgáltatásait s meg voltak elégedve vele. Akik még nem jártak könyvtárban, azokban egy homályos, régimódi kép él a könyvtárosokról s néha még mindig szembesülök a "könyvtár-ruhatár szak" berögződéssel is.

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években?
Csökkent a helyben hallgatók száma, kevesen ülnek le ráérősen zenét hallgatni. Sietnek, sokszor türelmetlenek. A zeneletöltések miatt csökkent a CD kölcsönzés forgalma, ha valamit nem találnak a neten, azért jönnek el a zenei könyvtárba.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához?
Több pénz: állománygyarapításra, digitalizálásra, technikai háttér fejlesztésére, koncertszervezésre, egy magyar központi zenei digitális könyvtár létére.

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Jómagam autodidakta módon fejlesztem magam, a szakmai angolra és az informatikai tudás fejlesztésére fordítanék nagyobb hangsúlyt.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Legjobban egy központi digitális zenei könyvtár létrehozására szólót.

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
A legjobb a tájékoztató munka, ezt imádom a legjobban, szívem csücske a Hangtárnok (http://hangtarnok.klog.hu ) szerkesztése, a legrosszabb a feldolgozóé, ezt nem imádom annyira, de meg kell csinálni, hogy minél jobb tájékoztató munkát végezhessek.

11. Kedvenc könyvtáros története?
Amin még mindig mosolygok: egyik kolléganőm felszólítást küldött egy késedelmes olvasónknak, a pecséten ugye az volt, hogy Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a kolléganőmnek Bné volt a szignója. Erre visszaküldték a késedelmes CD-ket az alábbi kísérőlevéllel: "Kedves Bródy Sándorné!....." :-)

12. További gondolatai a könyvtárosságról:
Nincs olyan szakma, amit szívesebben végeznék. A legnagyobb öröm a számomra, mikor az olvasóink elégedetten, mosolyogva távoznak tőlünk. A másik, ami melengeti a szívemet, mikor olyan fiatal olvasókat látok, akik belső indíttatásból ismerkednek a zenével, utánaolvasnak, hosszan böngészgetnek, belehallgatnak, kölcsönöznek, néha tanácsot kérnek s olykor megosztják élményeiket velem (az is előfordul, hogy legközelebb a színpadon látom viszont).

0 vélemény:

Post a Comment