2010/02/09

Hosszabb nyitva tartás

Az Országos Széchényi Könyvtár tisztelettel meghívott sajtótájékoztatóra, melyen Dr. Sajó Andrea főigazgató ismertette a könyvtár 2010-re tervezett programjait. Az OSZK-val kapcsolatos várható változtatásokat, hosszabb távú terveket láthattam volna, ha nem fekszek itthon műanyag csizmában bokaszalaghúzódással.

Diákat vetített Sajó Andrea:
Folyamatosan bövül a poszt, nemtihanyi visszhangokkal.

Hírextra/MTI: Olvasóbarát könyvtárat, fejlettebb szolgáltatásokat ígért keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új főigazgatója, Sajó Andrea, aki bejelentette: keddtől hosszabb nyitva tartással várják a látogatókat.

Mult-Kor/MTI: eddig az OSZK 8-10 milliós állományából csak 2 millió kiadvány digitalizációja történt meg, nagyrészt csak a rekordok, azaz könyvtári alapadatok szintjén.

Népszabadság: Csonkítás és lopás a Nemzet Könyvtárában: A kötelespéldányok behajtása, új raktár keresése, a lopásgátlás megerősítése, a szolgáltatások korszerűsítése - csak néhány feladat a sok közül, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új főigazgatója a magáénak érez. Sajó Andrea ma sajtótájékoztatón is ismertette terveit

Kultúra.hu
- Az új főigazgató első intézkedései közt meghosszabbította a nyitva tartást, emellett az online fizetés elérhetővé tételét és a munkatársak kompetenciáit hatékonyan csoportosító adatbázis létrehozását helyezte kilátásba.

MTV: Az olvasók aktív részesei lehessenek a dokumentum-gyarapításnak

Infovilag: Ez évtől új főigazgató áll az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) élén. Sajó Andrea ma ismertette újságírók előtt azokat a terveket, amelyeknek eredményeképpen korszerű, használóbarát kulturális központtá válhat az ország első számú könyvtára.

8 vélemény:

Anonymous said...

Ami a fenti hírekből kimaradt: kötekedő kérdésre, miszerint tényleg azt gondolja-e maradhat öt évig, Sajó Andrea kifejtette, hogy Hiller Istvánnal kinevezésekor találkozott először, aki ezzel maga is viccelődött (mindenki azthiszei hogy nem, de mégis először), és hogy egyébként is viccesek az összesküvéselméletek a kinevezésével kapcsolatban, s a főigazgatóhoz (nem derült ki róla, vagy a leköszönő Monok Istvánról van szó, de inkább az utóbbiról) nem méltó az a pocskondiázás ami folyt. Szóval amit Monok úr folytatott. És ezt már innen a k.com-ról tudjuk, de Kóka Jánost (a Facebook-on is) még jóval a politika elöttről, mint az Elender vezérigazgatóját ismerte... Jó munkát mindenkinek!

Anonymous said...

Valami fazon a "gondolja sokáig marad ön" kérdést tette fel, és az Andrea egész jól visszavágott.

Anonymous said...

Minden bizonnyal hosszú távra tervez: hiszen a megosztott prezentáció legelején is a 2010-2015 évszámok szerepelnek. Ez pedig - akárhogyan is számolom - legalább 6 év...

Anonymous said...

2010-ben született gyermek 2015-ben hány éves?

Anonymous said...

Ami érdekes az egész sajó programban, hogy 1,5 éve még az egyik legnagyobb ellenzője és gúnyolója volt az akkori fejlesztéseknek: megrendelés alapján digitalizálás, on-line olvasók-fizetés, biztonsági rendszer fejlesztése.
A nyitva tartást elég sokszor vizsgálták már, bár Ő még akkor nem volt ott. Este 8 után több a könyvtáros, mint az olvasó. Ezek az olvasók pedig javarészt azok, akik minden nap a könyvtárban élik ki szociális igényeiket.
A raktár nyújtott üzemeltetése a rendszer elavultságából adódóan borzasztó költségeket jelent, ugyan így az olvasótermek is, melyet nem lehet kigazdálkodni.

Anonymous said...

Hm. A megelőző kérdésre válaszolva: a gyerkőc öt éves. De nevezett nem megszületett 2010-ben, hanem január 1-től kapott egy öt éves _időtartamra_ szóló kinevezést. Ez még a gyengébbek számára is azt kell, hogy jelentse: 2010. jan. 1-től 2014. dec. 31-ig. Nyugodtan utána lehet számolni... :)

Anonymous said...

Népszabadság: Az első fél évre van pénzünk...
Hogy lehet így tervezni egy évet, költségeket növelni?

Anonymous said...

Valami nagyon nem kerek ebben az ügyben, észre kellene venni

Post a Comment