2010/02/10

A XXI. század technológiája és igényei felé vinném el a nemzeti könyvtárat - Sajó Andrea az OSZK főigazgatója

Tegnap: "Itthon vagyok újra, hazaérkeztem"

Konyvtaros.com - Monok István 4 hónap után leváltotta 2008-ban.
Sajó Andrea - Nagyon megdöbbentem a döntésén. Tájékoztatási igazgatónak hívott ide, de abban állapodtunk meg, hogy mivel a pályázat kiírásához idő kell, vállaljam el a Tájékoztató osztály vezetését. Én abszolút nyitott voltam erre, és örültem ennek a lehetőségnek, hiszen sosem hátrány, ha az ember tapasztalatokat szerezhet. Az első meglepetés akkor ért, amikor kiderült, hogy a megállapodás óta a szervezeti struktúra megváltozott, és csak az osztály fele maradt az enyém. Ennek ellenére a kollégákkal belekezdtünk a feladatokba, remek dolgokat indítottunk el. Monok Istvánnak azonban más elképzelése volt a könyvtár működtetéséről és a vezetőiről. Sokat vártam el magamtól, és a kollégáimtól is, de ebből sosem volt probléma. Amikor Monok István úgy döntött, hogy a próbaidő lejárta után levált a Tájékoztató osztály éléről, az osztály munkatársai mellém álltak, és egy nyílt levélben fejezték ki értetlenségüket a döntés miatt. Monok István azonban a dolgozók véleményét nem vette figyelembe.
Konyvtaros.com - Elment a kedve a könyvtártól?
Sajó Andrea - Nem. A szakmától nem megy el csak úgy az ember kedve, még akkor sem, ha emberileg negatív élmények érik. Ráadásul azon kevés szerencsések közé tartozom, akinek a hobbija és a munkája ugyanaz.
Konyvtaros.com - Igazságtalannak érezte a döntést?
Sajó Andrea- Nem örültem neki, mert nem tartottam indokoltnak.
Konyvtaros.com - Mikor gondolt először arra, hogy az OSZK főigazgatója lehet?
Sajó Andrea - Amikor még NHH-s voltam, a barátnőmmel beszélgettünk erről. Tréfásan mondtam neki, hogy majd ha öregebb leszek, a pályám csúcsán én leszek az OSZK főigazgatója. 2005-ben Monok István már megkeresett egyszer, hogy vállaljam el a Könyvtári Intézet igazgatói pozícióját, de nemet mondtam. Élveztem a munkámat, ráadásul úgy éreztem, nem lennék alkalmas a Könyvtári Intézet igazgatójának, mert az elméleti hozzáértés, az elméleti szakfelügyeleti támogatás nem köt le annyira, mint maga a gyakorlat. Sokáig eszembe sem jutott a főigazgatói szerep, egészen addig, míg ki nem derült, hogy ki fogják írni a pályázatot. Átfutott az agyamon, hogy meg kellene pályázni. A barátaim óvtak tőle, azt mondták, felesleges nekifutni, mert semmi esély nincs a győzelemre, csak felesleges problémákhoz vezethet.
Konyvtaros.com - A most tapasztalt, negatív főigazgatóváltó hangulatot érezték?
Sajó Andrea - Nem. Egyszerűen csak féltettek a következményektől, mert mindenki biztosra vette, hogy ez nem sikerülhet, én is.
Konyvtaros.com - Családi reakciók?
Sajó Andrea - A fiaim bíztattak, örültek neki, hogy újra szakmai terveim vannak. Annak azonban már kevésbé, hogy a pályázatírás sok időmet lekötötte. Koncepcióm és ötleteim voltak, mindezt egy-két hét alatt kellett formába önteni. Ráadásul Kaposváron is tanítok, ezért a beadás igen kalandosra sikeredett.
Konyvtaros.com - Kalandosra?
Sajó Andrea - Igen. A beadás előtti napon még előadást kellett tartanom egy balatoni továbbképzésen, ahol kiderült, hogy nincs a szobában Internet. Ahol meg Internet volt, ott nem volt Office. Így tehát hol a notebook-on dolgoztam, hol átmentem az internetes gépre. Aztán átküzdöttem magam Kaposvárra, ott beültem az egyetemi könyvtárba, és tovább dolgoztam, míg el nem készültem az anyaggal. Kinyomtattuk, összefűztük, és száguldottam a buszhoz, hogy elérjek egy nyitva tartó postát. A legutolsó napon, 18.05 órakor sikerült feladni a pályázatot. Izgalmas időszak volt.
Konyvtaros.com - Az OSZK-ban elmondta valakinek, hogy beadja?
Sajó Andrea - Nem. Csak hetekkel később derült ki, hogy pályáztam, addig csak folyosói pletykák terjedtek. Jobban örültem volna több pályázónak. Érthetetlen számomra, miért nem vonzó a szakembereknek a nemzeti könyvtár vezetése.
Konyvtaros.com - Jobb volt az Ön pályázata, mint Monok Istváné?
Sajó Andrea - Más volt. Minden főigazgató rajta hagyja nyomait a könyvtáron. Monok István nevéhez számtalan jó dolgot lehet kötni. Nívós kiadványokat és kiállításokat indított útjukra, megerősítette a nemzetközi kapcsolatokat. A nemzeti könyvtár újra bekerült a tudományos véráramba. De tíz év eltelt, megújulásra pedig mindig szükség van. Meg kell tartani mindazt, ami jó, de egyben új dolgokat, módszereket, ötleteket is kell behozni. Monok István pályázatával szerintem az lehetett az alapvető probléma, hogy jelentős része szó szerint azonos volt az öt évvel ezelőtt beadottal.
Konyvtaros.com - Copypaste?
Sajó Andrea - Sajnos igen.
Konyvtaros.com - Máshogy kérdezem, miben volt más az Ön pályázata?
Sajó Andrea - A XXI. század technológiája és igényei felé vinném el a nemzeti könyvtárat, Monok István inkább a tudományos hátteret próbálta meg hangsúlyozni. Ezért úgy vélem, a bizottságnak és a miniszternek nem azt kellett eldönteni, hogy ki a jobb, ismertebb szakember, hanem azt, hogy melyik az az irány a nemzeti könyvtár számára, amit a jövőben megvalósítandónak, követendőnek tartanak.

Holnap: "Távol áll tőlem a megközelíthetetlen főigazgató típusa"
Holnapután: "Két ciklust mindenképpen érdemes lenne végigcsinálni"

9 vélemény:

dtp said...

@anonymuséknak: Politizáló és durván személyeskedő hozászólásokat nem engedek ki.

Anonymous said...

Akkor aki nem ért egyet S.A. által beállított képpel, az ne is írjon semmit. De jó ez a blog! Olvasson a nép meséket!

Anonymous said...

Mi a bajod piroskával?
"a vadász"

kopé said...

Péter-Péter!
Akkor ez egy cenzúrás-reakciós blog? Várom a folytatást, de hiányolom tőled a rázós kérdéseket, eddig nagyon udvarias voltál.

Anonymous said...

Piroska elferdíti a történteket :(

dtp said...

@ano írhat bárki bármit, majd eldöntöm kimehet-e

@kopé itt az történik amit én akarok, ha valami nem tetszik, kitörlöm. Gyerekkorom óta udvarias vagyok. Az óvodában volt csak pár kisebb balhém.

Anonymous said...

"Eldontottem, nem csinalom tovabb." Eldontotte vagy eldontottek a felettesei? Csak en erzem, hogy a hangzatos szavak mogott talan kevesebb tudas van?

Joe said...

Mindket jeloltben van meg sertodes es sertettseg. Nehany komment azzal vadolja a szerzot, hogy nem tul kritikus. Valoban, kesztyus kezzel bant Peter Andreaval. Ismeros ez a nehany szavas, felmondatos terelgetes a HVG hatso oldalairol. Ellentetben viszont a hetilappal, itt nem szenvedunk helyhianyban es ami az interjualanytol jon, azt akar tobb reszben is, de figyelmesen elolvassuk. Elmondhato, hogy eppen ez a szabad, eppencsak terelgeto stilus az, ami meg inkabb felerositi mindket beszelgetest. Ezzel az ‘ures festovaszon’ technikaval talan meginkabb kijon a ket igazgato kozotti konfliktus. Monok Istvan keseruseget hozott a nagyito ala, Sajo Andrea szinte konyorog az elfogadasert.

Sajnalatosnak tartom, hogy a lelkesedes es feluletes utalasok mogott nem hangoztak el konkretumok arrol, hogy miben fog valtozast hozni a konyvtar eleteben az uj vezeto altal felvazolt es korszeru technologiara epulo iranyvonal? Kepes leszek arra, hogy az interneten keresztul foglaljak le konyvet? Hogy ugy fizessem be a kesedelmi dijat? Kepes lesz arra a konyvtari kereso, hogy kombinalt keresest vegezzen tobb konyvtari rendszerben? Lesznek linkek hasznalhato kulfoldi kutatoi es kiadoi adatbazisokhoz? Ha ezek megvannak, akkor eri el a konyvtar a XX. szazad veget. Lesznek digitalis, kolcsonzesi idokorlattal ellatott valtozatai a legnepszerubb kiadvanyoknak? Kivancsi lennek, hogy mi a hazai szerzoi jogvedo szervezetek es kiadok allaspontja peldaul a hangoskonyvek es elektronikus konyvek es a konyvtarak kapcsolatarol.

A mai resz utolso kerdesere adott valasz talan az egesz beszelgetes egyik legfontosabb gondolata, ami roviden osszegzi a vezetovalasztas mogotti logikat. Az meg a politikai kapcsolatokat firtato kritikusok ketelyeit is meg kene, hogy valaszolja, hogy a ket vezetojelolt ket kulonbozo strategiat vazolt fol programjaban. Sajo Andrea elmondasa szerint Monok Istvan a szellemi elitet es tudomanyos tevekenyseget, mig o a szelesebb koru felhasznalokat helyezte a kozeppontba. Feltetelezem, ez nem pusztan a szamara egyebkent egyetlen mukodo strategia lehetett; de valoban szukseg van arra, hogy a nyilvanos es intezmenyi konyvtarak egyarant megtalaljak a ket, gyakran egymassal konfliktusban levo funkciot. Kinek ne lenne ismeros az Andrea altal felvazolt helyzet - a kulfoldi magazinokat vagy tudomanyos folyoiratokat a vezetok kapjak meg, oktatoknak tobbeves konyvtartozasuk van, sokszor koteles peldanybol?

Az, hogy az Andrea altal felvazolt iranyt mennyire sikerul megvalositani, nem tudjuk. Ahogy azt sem, hogy az emlitett technologiai fejlesztes mennyiben noveli az intezmeny hatekonysagat es mennyire noveli a szolgaltatas szinvonalat. Bar elhangzott nehany, a kilencvenes evek vilagat idezo hangzatos technologiai kifejezes, nem hiszem, hogy Andreanak fitogtatnia kene a technologiai jartassagat. Ha rendszerek tervezesere lenne alkalmas, azt tudnank. Konyvtari vezetokent csak arra kell, hogy kepes legyen, hogy strategiai kerdesekben donteni tudjon; vagy ha masok hozzak meg a dontest, akkor a konyvtari es olvasoi/felhasznaloi erdekeknek megfeleloen ezeket felvazolni es ervenyesiteni tudja. Szakikbol es IT cegekbol van eleg. Olyan vezetokbol, akik a piaci szektorra jellemzo hatekonysagot a kozszfera lehetosegeinek megfeleloen tudja megvalositani, keves.

Király Péter said...

Az eddig megjelent, mostmár elég bőséges anyagból (interjúk, a pályázat, a prezentáció) elég sok minden leszűrhető válaszként arról amit Joe kérdezett, pl. ha van kölcsönzési modul, akkor természetesen lehet előre lefoglalni stb. A pályázat hangsúlyozta az egységes keresőt és a digitális változatokat, főként a szerzői jogi tv. hatálya alól kikerült művek esetében. Az Uniós csatlakozás előtt létezett az ú.n. közös jogkezelés intézménye, pl. a MEK egy általánydíj fejében feltehetett védett műveket. Állítólag a jogharmonizáció áldozata ez a megközelítés, és azóta nincs ilyen lehetőség. Ugyanakkor gyakran hallani arról, hogy zárt hálózaton, pl. a könyvtárakban hozzáférhetőek bizonyos védett tartalmak, ilyenek az ú.n. NAVA-pontok.

"Szakikból és IT cégekből van elég" - másként látom, sőt éppen azt látom a legnagyobb problémának amivel Sajó Andreának meg kell bírkóznia, hogy a könytárat a felhasználói igények az erőteljes IT fejlesztések irányába mozgatják, miközben ehhez egyszerűen nincs elég erőforrása. Gondold el, hogy egy IT vezető, vagy egy programozó számára milyen elszívó erőt jelent bármelyik más ágazat. Nagyon nehéz lesz megfelelő csapatot találni. És hozzá kell tenni, hogy nagyon kevés olyan fejlesztő van Magyarországon, akinek komoly könyvtári tapasztalatai lennének.

Post a Comment