2009/03/25

Átmeneti időszakot élünk

Halász Judit - Cserépfalu

1. Mióta dolgozik könyvtárban, vagy azzal kapcsolatos munkahelyen?
Kisebb-nagyobb megszakításokkal kb. 15 éve.

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
Mivel minden esetben "egyszemélyes" könyvtáros voltam (iskolai és községi szinten), minden pozíciót magam láttam el, pedagógusként rengeteg könyvtári foglalkozást is tartottam diákjaimnak.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
A könyvtár típusa számomra lényegtelen. Azt tartom fontosnak, hogy a lehetőségekhez mérten mindenhol tudjak kreatívan, az olvasói igényekhez alkalmazkodva tevékenykedni. Ehhez kell megteremteni a feltételeket.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Közepesen. Egy ötös skálán, mondjuk hármas.

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Nem igazán, bár a könyvtáros szakma dinamikusan fejlődik, már szinte nem is hasonlít a 10-15 évvel ezelőtti képhez, az olvasói igények is folyamatosan változnak, s a kettő együtt mintha mostanság jobban közelítene egymáshoz, de ez a tendencia még mindig csak szűk olvasói rétegeket érint.

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években ?
Szerintem jelentősen lecsökkent a klasszikus értelemben vett "olvasók" száma. Ma inkább az információkeresésen van a lényeg, bár az internet térhódításával egyre több információ otthonról is elérhető, ezért fontosabbá vált az információk rendszerezése, az információkeresés oktatása, esetleges "infobróker" szolgáltatások. A könyvtárak jelenleg rendkívül sokrétű feladatokat látnak el, és szerintem egy átmeneti időszakot élünk, amikor még nem egészen világosak a fejlődés irányai ebben a tekintetben.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához? (jobb technika, kellemesebb,
ergonomikusabb munkakörnyezet, jobb munkakapcsolatok, több pénzbeli
elismerés, több egyéb elismerés, több visszajelzés a munkájáról stb.)
Ezek mindegyikére. Úgy látom a nagyobb könyvtárak képesek ebben az irányban fejlődni, a kisebbek lassú agóniára és kimúlásra vannak ítélve, mint a közintézmények általában.

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Folyamatos informatikai képzést, amely a nagyobb könyvtárakban már elengedhetetlen, a kis könyvtárakban még gyerekcipőben jár. (Községi könyvtárakra gondolok.)

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Ebben a szakmában minden plusz forrásnak örülünk, és minden területen jól jön.

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Nekem még eddig nem volt választási lehetőségem a munkakörök szerint, de én legjobban az olvasószolgálatot, gyerekkönyvtári munkát szeretem, legkevésbé a feldolgozást.

11. Kedvenc könyvtáros története?
Talán amikor a könyv borítójának a színe szerint keresnek az olvasók. Könyvtáros kollégáimmal már gondolkoztunk ezen, hogy talán a keresési szempontok közé ezt is fel kellene venni az integrált rendszerekben.

12. Bónusz:
Folyamatos fejlődés a tárgyi és technikai tudás területén+ emberismeret+ némi "gondolatolvasás" = jó könyvtáros. A lecke fel van adva...

----------------------------------
(Örülnék ha Te is megválaszolnád a kérdéseket, küldd mailben. Köszönöm)

2 vélemény:

Anonymous said...

A BGF Keresk., Vendéglátóip. ... FK könyvtár katalógusában több esetben feltüntetik a könyv színét (Hunmarc 500-as mező) - bár ilyenkor a forgatott könyvek újrakötésénél nagyon figyelni kell a szín átírására is!

Anonymous said...

http://fiksz.klog.hu/56/ugy-emlekszem-hogy-egy-nagy-feher-konyv-volt/

:D

Post a Comment