2009/03/20

Szerzői jogvédelem alatt áll

Téma: A web 1.0-tól a web 2.0 felé a megváltozott internetes világban című akkreditált képzés

Payer Barbara
Könyvtári Intézet
Oktatási és Humánerőforrás-fejlesztési osztály

KONYVTAROS.COM: Kik oktatnak a képzésben?
Payer Barbara: A Könyvtári Intézet által felkért és a Könyvtári Akkreditációs Szakbizottság által elfogadott oktatók.
K.COM: Milyen órabért kapnak az oktatók?
P.B.: Az akkreditációs indítási engedélyben rögzített költségvetés szerinti óradíj kifizetésére kerül sor a képzés végén.
K.COM: Mi a képzés tematikája?
P.B. A képzés során többek között az alábbi témakörökkel foglalkozunk:
- Információs társadalom
- Biztonságtechnikai kérdések
- Tartalommegosztás
- Saját keresőfelület kialakítása
- Ügyfélkapu, e-adózás, e-bankolás, e-kereskedelem
- Élethosszig tartó tanulás internetes módszerei
A teljes tematika a Könyvtári Akkr. Szakbizottság álláspontja szerint szerzői jogvédelem alatt áll. Kérem, további kérdéseivel forduljon a Szakbizottsághoz (http://www.okm.gov.hu/letolt/kultura/kozgyujt/konyvtari_tagok_080623.pdf)
K.COM: Naponta 10 óra hosszat tart a képzés?
P.B.: Nem, a képzés naponta 7 órás. "A képzés kontaktóráinak száma 42, ezt 18 óra otthoni munka egészíti ki távoktatásos támogatással." (http://www.ki.oszk.hu/107/tanf2/egykepzes_2.php?mit=21, A tanfolyam időtartama bekezdés alatt)
K.COM: Hány könyvtáros végezte el eddig a képzést?
P.B.: Éves képzési tervünkben tanfolyamaink döntő többsége kétszer - tavasszal és ősszel - kerül meghirdetésre. Így ezt a tanfolyamot is - 2007 novemberi szakbizottsági engedélyezése után - kétszer hirdettük meg 2008-ban, mindkét alkalommal elindult, összesen 22 fő végezte el.
K.COM: Van-e alternatív képzésre lehetősége a könyvtárosoknak webkettő témakörében, mely felvehető a kötelező továbbképzési tervbe?
P.B.: A könyvtári területen akkreditált továbbképzésekről a következő két nyilvántartásban tájékozódhat:
- alapítási engedélyt kapott programok: http://www.okm.gov.hu/letolt/kultura/kozgyujt/konyvtari_kepzes_alapit_200809.pdf
- indítási engedélít kapott programok: http://www.okm.gov.hu/letolt/kultura/kozgyujt/konyvtari_kepzes_indit_200809.pdf

8 vélemény:

Anonymous said...

Ha szerzői jogi védelem alatt áll, akkor megkérdőjelezem a 2.0-t.

Anonymous said...

Tegyük fel, meg akarom tudni, hogy pl. milyen vírusvédelmi alkalmazásokat oktatnak, vagy "tartalommegosztás" címszó alatt mást is kapok é, mint a Google Docs bemutatását; avagy e-kereskedelem tárgykörben megtanulhatok-e saját webáruházat létrehozni.

Akkor kérdéseimmel forduljak egyenest veszprémi, szegedi, egri könyvtárvezetőkhöz.
Esetleg a puszta mobilszámmal és privát méllel feltüntett dr. Sajó Andreához (Ki ez, valami titkosügynök?)

Kedves Barbara, ha a "A Könyvtári Intézet honlapján az alábbi jelenjen meg a bizottságról" kezdetű bizottsági taglista 08.06.23-án kelt, ez nem azt jelent, h. háromnegyed éve fel kellett volna rakni a KI honlapjára?

Anonymous said...

Mondjuk, ha azt írnák: a kurzus végére minden hallgató készít egy blogot, 3 wiki-szócikket, twittert használ, podcastot készít meg hasonló, inkább feltételezném, hogy legalább az előadók tudják, miről is van szó.

Anonymous said...

Én csak azt nem értem, hogyha ekkora probléma van ezen a téren, egyben ekkora kiváncsiság is a képzés iránt, miért nem kérnek személyes megbeszélést az ügyről a KI-vel? Akkor máris kiderülhetne, hogy ki az a "titkosügynök", és milyen számonkérés van a tanfolyam végén. Még az is lehet, hogy mind a két fél ugyanarról beszél, csak így személytelenül írkálva ez nem derül ki.

Bajóti Helga (Erdőkertes)
KSZK-t használó, könyvtárosnak tanuló

dtp said...

@ Bajóti Helga - nincs itt semmiféle ekkora probléma. Információt kérek, kapok, nemkapok.

Anonymous said...

A fenti kérdésekre (nem tudom, hogy milyen formában zajlott le a beszélgetés: telefonon, személyesen...) adott válaszok túlságosan politikusak, amiből arra lehet következtetni, hogy nem akartak adni/nem adhatnak ki több információt a képzésről. Ezt a mai agyonszabályozott világunkban el is tudom képzelni, és ezért nem az intézet a felelős, valószínű kötöttek a lehetőségei.
Az "ekkora" problémát a hozzászólásokra értettem pl. "...inkább feltételezném, hogy legalább az előadók tudják, miről is van szó."
Ez így ismeretlenül, vagyis nem tudni kik az előadók elég durvának hangzik, én úgy értettem, hogy mivel nem tudja kogutowicz mi a tanfolyam kimenete, ezért azt feltételezi, hogy az előadók nem értenek ahhoz, amit oktatnak.
Ha én kapnék egy ilyen vádat, lehet megkérdezném az ügyvédemet, hogyan találkozhatnék az illetővel a bíróságon... persze ez csak az én szerény véleményem, lehet a hozzászóló egészen mást akart ezzel a mondatával mondani.

B.H.

dtp said...

@B.H. Egy max két körös e-mail interjúk készülnek a www.konyvtaros.com-on. Lehet politikusan is válaszolni, de lehet releváns információkkal is megtölteni a válasz rubrikát.
Nagyon érdekel, hogy a könyvtárosoknak mit és kik tanítanak webegykettő ürügyén, mert a könyvtári tájékoztatás nagyon fontos eszközeiről oktatnak. Hátha lesz újabb válasz. Barbaránál van egy újabb labdám.

Anonymous said...

Ezek szerint Barbara nem kíván élni a válasz lehetőségével. 1.0

Post a Comment