2009/03/23

Megfeszített munkával próbáljuk

Állítás: A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárában egy teljes szintet elfoglal (porosodik) a tanszékektől beérkezett inaktív álllomány.
Tájékoztat: Kokas Károly - főgazgató-helyettes

KONYVTAROS.COM: Igaz-e a levélíró álítása?
KOKAS KÁROLY: Amikor elhatározta az Egyetem, hogy új könyvtárat épít, akkor arról is határozott, hogy a komplett projektbe beleteszi a teljes beköltöztetését minden állománynak, amit csak be lehet hozni egy új épületbe. Természetesen mi egy fokozatos betelepülést javasoltunk, de a fiskális szemlélet (most van rá pénz, menjen most mind) ezúttal is győzedelmeskedett.
Ez több, mint 50 nagy és kicsi tanszéki, intézeti könyvtárat jelentett, amelyek legnagyobb része nem rendelkezett elektronikus feltárással. Itt majdnem milliós állományról beszélünk, amelyik persze duplikált és hiánykiegészítő stb. lehet az eredeti EK anyaghoz képest.

Négy éve megfeszített munkával próbáljuk bepótolni a tanszékek mulasztását, s feldolgozni az állományt. Évente akár 80 ezer dokumentumot is sikerül feldolgoznunk, ami nagyon magas szám. Addig is, segéd nyilvántartásokkal próbáljuk kezelhetővé tenni az anyagot, amelynek legjobban használt mintegy 350 ezer kötetes részét szabad polcra raktuk s teljesen feldolgoztuk. Ha valaki a raktárból olyat kér, ami nem online még, akkor "röptében" az is elkészül s általában landol az olvasóteremben is, de a katalógusban mindenképpen.

Persze jó lett volna egyből 50-60 könyvtárat összefésülni és online rendszerbe tenni, de ez illúzió. Olyan könyvállományunk, amihez technikai okokból nem lehet hozzáférni, nincs, a nyilvántartási hiányok persze okoznak nehézséget.

A tanszékeken az idősebb oktatók persze visszasírják a könyvtárukat, az emlékek alapján eligazodó Marika nénivel együtt, s a totális szabadsággal (500 könyvet kölcsönzök, soha nem kell visszahozni semmit stb.). S ilyenkor azt mondják a gonosz nagy behemót bekebelezte. Mint látható, nem mi akartuk, nem így akartuk. De ha már így van, akkor nagyon rajta vagyunk, hogy ne hosszan tartson ez a korszak. Ezzel együtt az állományunk nagyságához képest is, a keresési frekventativításhoz képest meg pláne erős az online katalógusunk, s nagyon magas az elektronikus feltártságunk. Ebben a nagyságrendben talán legmagasabb az országban.

Mi úgy ítéljük meg hogy a retro feldolgozásban, néha a rekatózásban, selejtezésben és állomány feltárásban és összerakásban nagyon nagy tempóval haladunk, bátran vállalnánk akármilyen szakmai átvilágítást a tekintetben, hogy maximálisan élni tudtunk-e az adottságainkkal.

-------------------------------
Kérdeznél a könyvtárostól? Írd mailben, vagy kommentben. A www.konyvtaros.com megkérdezi helyetted.

0 vélemény:

Post a Comment