2009/03/31

Nem nagyon tud a társadalom mit kezdeni a könyvtárostanárral

Cs. Bogyó Katalin - könyvtárostanár, Szeged

1. Mióta dolgozik könyvtárban, vagy azzal kapcsolatos munkahelyen?
Tizenharmadik éve.

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
Középiskolai magyartanárkodás után lettem könyvtárostanár előbb tanítás mellett egy középiskolában, majd teljes óraszámban egy gyakorló általános iskolában, Szegeden.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Egy 12 évfolyamos gyakorlóiskola könyvtára. Az iskolához azért ragaszkodnék, mert pedagógus (is) vagyok, a gyakorlóhoz a hallgatóképzés miatt, mert – úgy hiszem – sok tennivaló van e téren, a 12 évfolyamhoz azért, mert nagyon szeretem a középiskolás korosztályt is.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Ezen néha én is elgondolkodom, mert személyemben maximálisan megbecsülnek, csak éppen azt nem becsülik és használják ki eléggé, amit képviselek, azaz a könyvtárat, annak minden vonatkozásával együtt.

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Nem nagyon tud a társadalom mit kezdeni a könyvtárostanárral, mert nem ismeri. Sem nem „igazi” tanár, sem nem „igazi” könyvtáros, így aztán még náluk is kevésbé becsüli meg.

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években?
A mi használóink azok a bizonyos „digitális bennszülöttek”, akik mára mobillal a nyakukban, fülessel a fülükben jönnek a könyvtárba, s ha kell, sorban állnak/ülnek/fekszenek fél óra számítógépezésért. De hozzánk még nagy számban bejönnek. Viszont úgy tűnik (nincsenek erre vonatkozó pontos statisztikáink), kevesebbet kölcsönöznek, több lett a helyben használat, ami a könyvekre is vonatkozik, de az előbb említett számítógépekre is; emellett igény lett arra, hogy egyéb szabadidős tevékenységeket is lehessen végezni (sakk, kártya, stb.), azaz közösségi térként működjünk. Én ennek nagyon örülök. Azokat pedig, akik esetleg nem jönnek be, igyekszünk pl. blogolással, iwiwezéssel, stb. elérni: http://jugyu-gyakkonyvtar.klog.hu

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához? (jobb technika, kellemesebb, ergonomikusabb munkakörnyezet, jobb munkakapcsolatok, több pénzbeli elismerés, több egyéb elismerés, több visszajelzés a munkájáról stb.)
Belegondolva kb. ezekre, kiegészítve azzal, hogy használóbarátabb környezet kialakítására, az optimális működéshez a megfelelő létszámú (törvényileg amúgy rögzített) könyvtárostanár, könyvtáros asszisztens alkalmazására (amelyekre gazdasági okok miatt belátható időn belül nincs, nem is lesz lehetőség).

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Mindenfélét hasznosnak tartok, még akkor is, ha személy szerint én esetleg másként vagy más tematikával szervezném, bonyolítanám le őket. Ugyanis ezeken a képzéseken a megszerzett hasznos vagy kevésbé hasznos ismereteken túl kapcsolatokat lehet kialakítani, tapasztalatokat lehet cserélni, egyáltalán, ki lehet szakadni a napi robotból, a napi környezetből, s ez rendkívül inspiráló lehet. Amúgy a pedagógiában a kognitív (kooperatív, projektalapú) pedagógiai, a könyvtárban az informatikai témákat tartom jelenleg hasznosnak, szükségesnek.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Tipikus helyzet, hogy sem az oktatási, sem a könyvtári pályázatokban nem szerepelnek az iskolai könyvtárak a két szék között a földre analógiájára. Tekintve, hogy az iskolai könyvtárak nem egyszer 0, azaz nulla Ft költségvetésből „gazdálkodnak”, gyakran nincs megfelelő méretű helyiségük, nincs megfelelő informatikai felszerelésük, csak a könyvtárostanároknak van hivatástudatuk, akkor nem nehéz kitalálni, milyen pályázatokat is látnék szívesen.

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Egyértelműen a könyvtárostanár a legjobb (némi elfogultsággal persze és optimális esetben): minden könyvtári munkafolyamatot maga végez, taníthatja a könyvtárhasználati ismereteket, szakmailag a maga ura, állandóan a gyerekek/fiatalok, azaz a könyvtárhasználók között van. A legrosszabbal nem szeretnék senkit megbántani, úgyhogy erre nem válaszolnék.

11. Kedvenc könyvtáros története?
A gyerekekkel kapcsolatosak, a blogomon Gyerekségek a könyvtárban címmel van több is. Pl.: http://csbk.blogspot.com/2009/01/gyereksgek-knyvtrban.html

12. Bónusz:
A nehézségek ellenére szeretem és hiszek benne.

-------------------------
(Örülnék ha Te is megválaszolnád a kérdéseket. Küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment