2009/03/19

Fővárosban lévő intézmény

Pettkó András napirend előtt felszólalt a 100 milliós digitalizáláselőkészítő projekt ügyében. Helyszín: Parlament. Burány Sándor államtitikár is felszólalt. Monok István és a konyvtaros.com megbeszélte:

KONYTAROS.COM: Az államtitkár úr azt mondta, hogy erre a célra nem is lehetett volna pályázni?
MONOK ISTVÁN: Abban neki igaza van, hogy a kulturális örökség digitalizálására nem lehet EU pénzt használni. Ez az államok feladata.
Abban is igaza van, hogy a Kormány kereste, hogy honnan vehet mégis el, és a Közép Magyarország Régió EU pénzei közé tette.
Ugyanis EU pénz csak nagyon meghatározott százalékban kerülhet fővárosba. Így az OSZK, mint fővárosban lévő intézmény, nagyon kevés lehetőséggel bír. Csak a koordinációra lehet neki pénzt adni, de pénz a vidéki központokba kerül.
KONYVTAROS.COM: Arról volt szó, hogy az előkészítés után jön az a kiírás amiből meg lehet majd valósítani a digitalizálást. Rosszul emlékszem?
MONOK ISTVÁN: Igazából a korrekt megoldás: a magyar kormány dönt a digitalizálás fontosságáról, keretösszegéről, ehhez nem használ EU pénz, hanem felemeli erre a célra megkötötten a nemzeti intézmények kincstári keretét, és leellenőrzi (pénzügyileg és tartalmilag), hogy mit csináltak. Így tesz Franciaország, Finnország stb.
Szlovákia szerencsés, mert a nemzeti könyvtár vidéken van, nem a fővárosban, ott erre a célra tudtak Martinba pénzeket allokálni.
A napirend előti felszólalás, kérdés feltevője [Pettkó András aszerk.] tájékozott: évek óta dolgozunk az előkészítésen, vannak leírt tervek, kiszámolt pénzek, megvalósítási becslések. Csak nem ad rá az állam pénzt, ezért a pénzügyi kirakósdi folytatódik.

0 vélemény:

Post a Comment