2009/03/17

Nem vénnek való vidék

Az MKE évi stratégiájában olvasható MKE (Generációk) Akadémiája projekjéről nyilvános groups-ban beszélgetnek könyvtárosok.

Az informatikában huszonéves kölkök vezetnek óriási és nyúlfarknyi vállalatokat, alkalmazottakat irányítanak, szerződéseket kötnek, üzleteket ütnek nyélbe parasztosan.
Nulla vezetői gyakorlattal.

Mi lehet a titkuk?
Talán az, hogy nincs fenntartó? Hogyne volna. A tulajdonos mindenről tud.
Talán, hogy nincs bennük empátia, ha munkáról van szó? Persze hogy van, minden hr-es álma a munkatársak hogyvagymivanmikellsége. Motivállak lányom, becsüld meg, hogy van munkád.
Talán a feszültséget okosan le tudják vezetni? Droggal piával, bicajozással, kurvákkal, gyerekkel, családdal?
Azért is IT-zek, mert 2009-ben, 2010-ben és talán 2011-ben is az lesz a feladat, hogy az információt rendszerezzük, kortárs eszközöket használva frankón hozzáférhetővé tegyük az infókat, - könyvtárosokodás. Akkor lesz hozzáférhető, ha a felhasználóinkhoz megérkezik az anyag. Beszippantják, beszívják, ahogy tetszik.
Könyvtárból relevánsat frankón?


Többet tud a könyvtár a "megguglizásnál".
Többet tud a könyvtár a "megguglizásnál"?
Ez a bitang nehéz feladat.

Hány éves tapasztalat szükséges az új technológia megismeréséhez, bevezetéséhez, rugalmas, gyors alkalmazásához? Ki ír rá ma picike aranyos olvashatatlan betűkkel parányi cédulákra tárgyszavakat? A katalóguspolckészítők tönkrementek. Milyen típusú tapasztalatok vannak a piacon?

Jól körülírt, pontosan megfogalmazott feladatokra van szükség, havi félévi, évi értékeléssel, elemzéssel, visszacsatolással. Bűvös szó: stratégia. Satöbbi korszerű menedzsment szavak.
Ki csinálja meg? Ki vállalja? Ki meri elkezdeni?


A bitang nehéz feladathoz humánerőforrás jár. De aki nem tudja ellátni a feladatát, az alkalmatlan. Sajnos a közalkalmazotti lét nem ismeri az alkalmatlan munkavállalói besorolást. A Kjt. igen. Nagyon nehéz kimondatni törvényesen a könyvtárosról, hogy erre a feladatra alkalmatlan vagy lányom.

No itt a bibi. Nem lennék a könyvtárvezetők helyében.

0 vélemény:

Post a Comment