2010/03/30

Egy százalékot kapnak a parlamenti könyvtár használói

Téma: Kettőmillió oldalt digitalizál uniós forrásból az Országgyűlési Könyvtár
Tájékoztat: Ambrus János főigazgató

Konyvtaros.com: Mikor kezdődik a digitalizálás?
Ambrus János:A digitalizálás várhatóan 2010 augusztusában indulhat el a feladatra kiírt sikeres közbeszerzési eljárást követően.

Konyvtaros.com:A könyvtár vagy külső szervezet végzi a munkát?
Ambrus János:A digitalizálás és az egyéb kapcsolódó feladatok elvégzésére az Országgyűlési Könyvtár közbeszerzési eljárást ír ki, alapvetően tehát külső vállalkozó végzi a digitalizálási tevékenységet. Bizonyos dokumentumok (pl. ritkaságok) digitalizálása azonban várhatóan saját erőforrás felhasználásával történik majd.

Konyvtaros.com: A 200 millió forintos támogatás az egész projektet fedezi, esetleg pénzbeli, vagy egyéb hozzájárulással az Országgyűlési könyvtár is hozzájárul?
Ambrus János: Igen, az európai uniós támogatás az egész projektet fedezi, de a munkatársak és az eszközpark révén az Országgyűlési Könyvtár is hozzájárul, természetesen, a projekt sikeres végrehajtásához.

Konyvtaros.com: Meddig tart a digitalizálás?
Ambrus János: Ez a közbeszerzési eljárás során ajánlatot tevő cégek által tett ajánlati időpontoktól függ.

Konyvtaros.com: Mikor férhetnek hozzá a dokumentumokhoz a felhasználók?
Ambrus János: A digitalizált dokumentumok várhatóan 2011 júniusától lesznek elérhetők a Digitalizált Törvényhozási Tudástár portálon.

Konyvtaros.com: Készíthetnek-e saját használatra, saját gépükre másolatot a felhasználók?
Ambrus János: A szerzői jog által nem védett dokumentumokról igen.

Konyvtaros.com: Az említett kétmillió oldalnyi dokumentum, mekkora hányada az Országgyűlési Könyvtár dokumentumvagyonának?
Ambrus János: A projekt során digitalizálandó 2 millió oldal körülbelül az Országgyűlési Könyvtár gyűjteményének 1% -át teszi ki.

zene:

0 vélemény:

Post a Comment