2010/03/25

Felmegyek a miniszterhez

Téma: Minisztériumnál tett panaszt az ELTE Egyetemi Könyvtár egyik dolgozója
Tájékoztat: Rónai Iván - főosztályvezető-helyettes, Oktatási és Kulturális Minisztérium Közgyűjteményi főosztály

Konyvtaros.com: Meg tudja erősíteni a Konyvtaros.com értesülését?
Rónai Iván: Valóban igaz, hogy az ELTE Egyetemi Könyvtárának egyik dolgozója beszámolt a minisztériumnak számos, a munkáltatójával kapcsolatos sérelméről. Mi átküldtük a munkaügyi témákat a Felsőoktatási Szakálllamtitkárságra, akik azt továbbküldték a bejelentő neve nélkül az Egyetemre kivizsgálás céljából.
A könyvtári szakmai kérdéseket mi is vizsgáljuk.
Konyvtaros.com: Gyakori-e, hogy egy kulturális intézmény dolgozója a minisztérium segítségét kéri?
Rónai Iván: Igen ritkák az ilyen megkeresések.

Update: Szögi László az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója is igazolta az értesülést.

zene:

10 vélemény:

Anonymous said...

ha vmi bajom van akárkivel először neki szólok és vele próbálom megoldani, nem egyből rohanok állm báchoz

dtp said...

@ano2 töröltem a kommentet, mert nem személyeskedünk! hányszor írjam ezt le?

Anonymous said...

Nem először, hanem végül... mert számtalan panaszt az ELTÉ-n hiába kérik a dolgozók, nem orvosolják. A mindenkori rektor elküldi a panaszt az igazgatónak, az meg visszaírja:Orvosoltuk. Kár, hogy erről a bejelentő nem kap információt, s minden marad a régiben. Több dolgozó is így járt...

Anonymous said...

Érdemes lenne utána nézni, hogy milyen nagy a fluktuáció a dolgozók körében. Szögi László 15 éves igazgatósága alatt az elment dolgozó száma legalább két-háromszorosa a létszámnak. Akik nagyon jó szakemberek és szívvel-lélekkel könyvtárosok voltak, s mindent megtettek az olvasókért. Nem magasabb beosztásba mentek, hanem csak az ő képzettségüknek megfelelő munkakörbe - és olvasó-barátabb könyvtárba. Az utódokat - sok esetben - ahogy betanítják, már el is mennek. - Az egyetemi oktatók jó része már nem tudja használni az egyetem könyvtárát. A könyvtár könyvtár legyen, ne könyvmúzeum!!!

librarian said...

Szerintem az egyetemi oktatók is használják az egyetem könyvtárát - csak nem feltétlenül az EK-t, hanem a könyvtári rendszer más könyvtárait, a saját karuk, intézetük könyvtárát, ahol a saját tudományterületükhöz találnak irodalmat. Többek közt azok a pályázati pénzekből beszerzett dokumentumok is ezekben a könyvtárakban vannak, amit az oktatók speciális kutatási igényeihez szereznek be.
Az utolsó mondat gondolom a muzeális anyagra vonatkozik, mert máshogy nehezen lehetne értelmezi, ha megnézzük a statisztikai adatokat. Az EK-ban évek óta folyamatos nő pl. a kölcsönzések száma, ezt nehéz lenne friss dokumentumok nélkül produkálni. (Azért ezt emeltem ki, mert most még csak a kölcsönzések 2009-es statisztikája hozzáférhető. A statisztikákat lásd az EK honlapján.) A muzeális anyag megléte pedig egy olyan kivételes adottság, amivel élni kell, és aminek őrzésére-feldolgozására törvény kötelezi a magyar könyvtárakat.

Anonymous said...

Kedves librarien,a panaszt kizárólag az ELTE Központi Könyvtára ellen tették, a karok, intézetek könyvtárait ezek még nem érintik. Szerencsére. De könyvtárosként gondolom Neked is evidens, hogy a kutatás - tágabb értelemben a kézikönyvekm, a folyóiratok és a források kézbevétele a központi könyvtár feladata lenne. Ehhez pedig jól felkészült, nyelveket tudó és a nyelvpótlékukat megkapó, szolgálatkész könyvtárosokra lenne szükségük a kutatóknak... A könyvtárosok szakmai felkészültségét ugyanis nem tükrözik a statisztikai adatok!!! - A muzeális anyagot rendszeresen kiállítja a könyvtár, de a legminimálisabb állományvédelmi alapszabályokat sem tartja be!!! Ezzel pedig éppenhogy óriási károkat okoz a saját muzeális győjteményének!!!! - és persze erre is törvény kötelezi a magyar könyvtárakat!!!

Anonymous said...

Egyetemista koromban évfolyamtársaimmal együtt évekig az Egyetemi Könyvtárba jártunk. Ez volt az egyetlen, könnyen megközelíthetó könyvtár a Bölcsészkar közelében. Óraközi szünetben beadtuk a kölcsönzölapot, délután elmentünk a könyvért... Az Olvasótermekben és a Tájékoztatóban olvasóbarát, segítőkész, széleskörű ismeretekkel rendelkező könyvtárosok ültek, nem egy esetben még ők hívták fel a figyelmemet újabb szakirodalomra, újabb kutatási eredményekre.... Most? Kedvetlenül, megfáradtan, csak a szükséges minimális információra szorítkozva teszik a dolgukat - új és új mosolytalan arcok. Azelőtt öröm volt bemenni a könyvtárba, most inkább az OSzK-ba vagy az Akadémiai Könyvtárba járok, habár messzebb vannak, s az időm drága. Ott jobban örülnek az olvasónak.

librarian said...

Előző hozzászólásomban két, eléggé általánosító mondatra reagáltam. Szerettem volna pontosítani a rólunk körvönalazódó képet.
Sem a könyvtárosok szakmai felkészültségének szükségességét nem vontam kétségbe (ez a téma részemről fel sem merült), sem az állományvédelem kérdését nem érintettem, úgyhogy azt gondolom, hogy a hozzászólásommal szembeni vehemencia és a témák közti csúsztatás valójában nem is nekem, és a hozzászólásomnak szól.
Úgy látom, hogy jelenleg nem lehet még indulatoktól mentesen, racionálisan és nem érzelmi alapon beszélgetni erről az egészről. Pedig jó lenne, mert ha tetszik, ha nem, az ELTE-s könyvtári hálózat teljes egészét érinti ez az ügy.

Anonymous said...

Kedves librarien! Mit ért Ön azon, hogy "mert ha tetszik, ha nem, az ELTE-s könyvtári hálózat teljes egészét érinti ez az ügy". Már bocsánat! Mit tehet egy hálózati könyvtár(os) arról, hogy az EK egy dolgozója panaszt tesz - no nem a miniszternél, hanem - a szakmai felügyelettel megbízott minisztériumi osztályon. - Itt az a lényeges kérdés, hogy igaza volt-e a panaszosnak s a könyvtár vezetősége akar-e jobbítani a szolgáltatásokon és a dolgozók helyzetén. - S még egy: Mit szólnak a kari könyvtárak ahhoz, hogy a panasz öket is érinti?
könyvmoly

Anonymous said...

sajnos, a panasz megalapozott, az EK-ban felháborító munkaügyi törvénysértések fordultak elő. És olyan szakmailag inkompetens vezetők, könyvtárosi végzettség nélkül, akiket nem is lehet tudni, miért neveztek ki.
Azt is meg lehet vizsgálni, miféle büntető szankciókat alkalmaztak azokkal szemben, akik ezeket esetleg szóvá tették.

Post a Comment