2010/03/11

Elhagytam a könyvem valahol

Téma: Február hónapban nyolc könyvet találtak, húsz könyvet veszítettek az országos Veszíts el könyves játékban részt vevő könyvbarátok.
Tájékoztat: Buzai Csaba könyvtáros, ötletgazda

Konyvtaros.com: Amikor beindítottad a veszíts el játékot gondoltad volna, hogy a projekt nem lesz sikeres?
Buzai Csaba: Ha a húsz elveszett és a nyolc megtalált könyvet összevetjük, az 40%-ot jelent. Ezt csak azért fontos megjegyezni, mert ha megnézed a Bookcrossing oldalán a gyakran ismételt kérdéseket, ott a 8. kérdés nagyjából azt feszegeti, mint ami iránt te is érdeklődsz. A Bookcrossingon a megtalálási arány 20-25%…

A mi 40%-unkhoz hozzátenném még azt is: egyáltalán nem biztos, hogy az elveszett könyvre azonnal érkezik visszajelzés. Hogy csak egy példát említsek, ami rögtön ott van a Veszíts el főoldalán, a Readers Digest Válogatott könyveket tavaly áprilisban hagyták el Kecskeméten, tegnapelőtt pedig előkerült. Egyel lejjebb a Vírus c. könyvet novemberben hagyták el, február végén találták meg. Stb. És talán abban is bízhatunk – persze erre tényleg nincs adat – hogy a be nem jelentett elveszett könyvek sem a kukában és/ vagy a lángok martalékaként és/vagy egy hajléktalan játékszereként végzik, mint ahogyan azt néhányan vizionálták.

Jó volna még arról is írni, hogy ez miért is fontos játék, és talán nem csak nekünk (egy idézetet szeretnék idetenni, amit a legfrissebb, tegnap este megtalált könyvhöz írtak megjegyzésként, és becsszó, nem én voltam: „A Kodolányi János Főiskola 4. emeletén találtam meg a könyvet még 2009 május 8-án. Azonnal elkezdtem olvasni és imádtam minden egyes sorát :)”) de mivel azonnali a kérdés, ezt mellőzöm. Maradjunk annyiban, hogy a magunk módján igyekszünk tenni valamit az olvasás és a könyvek népszerűsítéséért. A témára évről-évre felkapja a fejét a média, és ez jót tehet az olvasásnak, a könyveknek, a kiadóknak, az íróknak, sőt még a könyvtáraknak is.

Egyébként hadd mondjam el itt is: szerencsére most is sok könyvtár felajánlotta a segítségét a szervezésben (többüknek még nem is válaszoltam, bocsánat), ami kell is, mert – újfent csak szerencsére - több kiadó ismét a játék mellé állt. Közben a blogunkon is megy a könyves bloggeres játék (amelyre tegnap reggeltől e pillanatig 37 helyes megfejtés érkezett szerte az országból).

A közelgő nagy könyvelhagyó nap apropóján biztos lesz majd újságíró – tudod, olyan igaziak is ;) – aki majd ilyen számokat is szeretne tőlünk megtudni, amit te most előcitáltál, szóval már csak ezért is köszönet neked. Meg azért is, hogy provokáltál, és legalább rászántam az időt, hogy elmondjam mindezt.

zene:

1 vélemény:

Zoltán said...

Aki nem elveszíteni akarja az olvasmányát, ajánlanék egy tippet:: www.olvassunkegyutt.hu

Post a Comment