2010/03/12

Tenyérben elférnek majd

Könyvtárak jövőjéről izgalmas topic olvasható szavazással megédesítve a HUP-on. Informatikusok véleményeiből copypaste-oltam:

bfoto: Vége lesz a Gutenberg-galaxisnak egyszer? Mihez fognak akkor kezdeni a könyvtárak?

turul16: Legtobb konyvtar mar most is muzeum. Csak regi konyvek vannak. Es egybkent is csak a magyar nyelven irodott tudas igen minimalis foleg az IT -ban.

LGee: A konyvek elmenyet nehez massal potolni.

Szemet: A nyomtatott könyv veszíthet a fontosságából, de eltűnését szinte lehetetlennek tartom. Lehet h. sok mindenben gyengébb az elektronikus társainál, de a megbízhatósága és egyszerűsége annyira nagy, hogy mindig marad neki olyan tér ahol optimális marad a használata.

Ewkins: Lényegében a teljes digitális kultúra közel 80 óra alatt elveszne, eddig bírnák a generátorok és ennyi idő után kapcsolnának le az atomerőművek.

barii: könyvek még sokáig lesznek, de könyvtárba sztem már most sem járunk annyit, mint pár éve. Akkor még az iskolai gyüjtőmunka a könyvtár volt, most meg a wikipedi

Ewkins: Ha a könyvtárban van vezetéknélküli internetelérés (vagy neked mobilnet előfizetésed), akkor a könyvtár remek hely tanulásra

ironcat: amíg könyvet nyomtatnak, addig könyvtár is lesz.

dejo: Az eredeti könyvek a múzeumba kerülnek, de hasonmás reprint formában bárki megszerezheti kedvenceit, amivel elsősorban a lakását díszíti majd. Pont úgy mint most!

kikke: Több száz éves bevált technológiát leváltani pár évtizedesre kockázatos lenne, így botor gondolatnak tartom a könyvtárak megszüntetését.

gUHU: szükség van egy olyan szakmára, amely az információkat feldolgozza, tárolja és osztályozza (rendszerbe helyezi, hogy a halandó el tudjon igazodni benne). Ez a könyvtár és a könyvtáros feladata. Még mielőtt bárki azzal jönne, hogy " a kugli is ezt csinálja, meg az informatika így meg úgy" egy kicsit tessék olvasgatni. Tudom javasolni az OSZK honlapját, az egyetemek könyvtártudományi tanszékein megtalálható irodalmakat. [...] a jelenlegi szerzői jog elavult és az internet jó alaposan beletrottyantott a ventillátorba és csapkod ide-oda.
Véleményem szerint első lépésnek annak kellene lenni, hogy ezt a problémát megoldják. Ezt követően a könyvtáros szakmai kitalálja, hogy ennek megfelelően hogyan módosulnak a könyvtári feladatok és hogyan lehet ennek megfelelni.

Hiena: A könyvtáraknak egyre inkább lesz egyfajta régészeti értéke, különösen a műszaki vonalon

nightw: mindenképpen létezni fognak információ hozzáférési pontok, amik leginkább a mai ismereteink szerinti könyvtárra hasonlítanak majd, persze lehet, hogy tenyérben elférnek majd, de a lényeg ugyanaz.

zene:

0 vélemény:

Post a Comment