2010/03/10

Nincsenek meg a kulturált körülmények (update)

update: A HÍR24 írásából szinte csak annyi igaz, hogy Fodor Péter a FSZEK főigazgatója. A hivatkozott írás azóta lekerült a Hír24-ről. Kérdés, követtem-e el hibát azzal, hogy egy nem leellenőrzött írást közöltem újra. Önvizsgálatot tartok.
A nagy nemigaz cikkről Fodor Péter tájékoztatta a Konyvtaros.com-ot. Köszönöm.


Olvasom a HÍR24.hun, hogy Lakat kerül 60 Szabó Ervin Könyvtár ajtajára. Azt is írja az írás, hogy 61 könyvtár van. Valami nem stimmel. Az is lehet hogy szövegértelmezési gondjaim vannak.



El kell döntenünk, hogy a XXI. századba átlépve mit tekintünk könyvtárnak. Azt a 30-40 négyzetméteres kölcsönzőhelyet, ahol igazából könyvállomány sincs, igazából nyitvatartási idő sincs, igazából be sem tud lépni az olvasó, tehát nincsenek meg a kulturált körülmények. Ezeket megőrizzük, azért mert egy adott szűkebb lakókörnyezetnek az ellátását ilyen szinten ilyen körülmények között nem korszerűen biztosítja, vagy pedig egy területi ellátási rendszerben gondolkodunk, ami azt jelenti, hogy korszerűsödő könyvtárak mellett újak építésével egy világvárosnak, egy nagyvárosnak megfelelő minőségi könyvtári ellátásra törekszünk."- mondja Dr. Fodor Péter, a FSZEK főigazgatója.

A főigazgató szerint az emberek többsége ma már Internetet használ, ami jelentősen tettenérhető a könyvtári beiratkozások számán. A sok könyvtárra azért sincs szükség, mert évről évre csökken a látogatók száma. A közel 60 bezárásra ítélt fiókkönyvtárak fokozatosan, nem egyik napról a másikra fognak megszűnni. A bezárások várhatóan az idősebb emberek számára okoznak majd nehézségeket.



Megkérdeztem E-mailben Fodor Pétert a FSZEK főigazgatóját a cikkről.
Blogilag is följegyzem, a múltkori sms értesítéses levelemre nem válaszolt. Hátha az újabb érdeklődésre kapok pár sort.



zene:

0 vélemény:

Post a Comment