2009/04/08

Ez a világ legjobb könyvtára

megye - könyvtárostanár
Név nélkül

1. Mióta dolgozik könyvtárban, vagy azzal kapcsolatos munkahelyen?
1973-tól folyamatosan.

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
Mindig beosztott voltam. Most könyvtárostanár, korábban szaktájékoztató, előtte általános tájékoztató, 3 évig módszertanos, 1 évig folyóirat-feldolgozó.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Jól felszerelt nagy könyvtár, ahol élet van. Pl. felsőoktatási könyvtárak, orsz. szakkönyvtárak. De egy kis vidéki, több funkciójú helyen is feltalálnám magam.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Most egy középiskolában dolgozom. Mivel nem tanárként, hanem könyvtárosként (képzettségem és beosztásom szerint könyvtárostanárként), lehozhatom én a csillagot az égről, akkor sem vagyok egyenrangú egy tanárként dolgozóval (akinek nincs is középisk. tanári végzettsége akár! - Nekem meg 4 szakom vagyon...).

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Kicsit sem!

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években ?
Türelmetlenebbek, sokan nem tudnak célirányosan keresni, esetleges a találatuk. Nehezen hiszik el, hogy ez is egy szakma, hogy keresési stratégiát kell kitalálni, hogy vannak esetek, amikor a hagyományos tájékoztatási eszközök célravezetőbbek, és máskor ez vagy az a kereső, és mikor a metakeresők. Akkor marad tátva a szájuk, amikor ugyanazt keresve az én gépemen egészen más eredményeket látnak.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához? (jobb technika, kellemesebb, ergonomikusabb munkakörnyezet, jobb munkakapcsolatok, több pénzbeli elismerés, több egyéb elismerés, több visszajelzés a munkájáról stb.)
Megválaszolta helyettem.

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Ami konkrétan kapcsolódik az adott munkahely adott munkaköréhez egyfelől, másfelől nem árt az egész szakma lehetőségeivel, eredményeivel is tisztában lenni.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
A nagy technikai lemaradás miatt talán 1. az internetes kapcsolat, megfelelő gépek és perifériák meg szoftverek. 2. A humán erőforrás előtérbe helyezése. Akár speciális képzésekkel, akár alaposan átalakítani az állományt - amihez igen nagy felkészültség kell!

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Mindet lehet nagyon lelkiismeretesen, hozzáértően csinálni, és felületesen, elutasítóan is.

11. Kedvenc könyvtáros története?
Elég sok egyetemi hallgató és oktatók is mondták, hogy "EZ A VILÁG LEGJOBB KÖNYVTÁRA!" Jól válogatott, gazdag anyaggal, sok doktorált kollégával, nyelveket beszélő munkatársakkal, kényelmes asztalokkal és székekkel. (A ruhatárral gond volt - itt sem lehet minden tökéletes.)
A tanárok pontozásába bekerült a tájékoztató könyvtáros is, nagyon előkelő helyen!

12. Bónusz:
Sok segítséget kérnek tőlünk, akik elvesznek az infótengerben, akik nem találják a jó keresési utakat, kifejezéseket, akiknek gondja van a hitelesség, érvényesség, hatályosság megállapításával. Sokan szeretik kontrollálni, hogy vajon azt találták-e meg, amit szerettek volna. Biztos vagyok abban, hogy a jól felkészült könyvtárosnak van és lesz szerepe a jövőben is!

--------------------------------------------
(Örülnék ha Te is válaszolnál a kérdésekre. Küldd
mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment