2009/04/07

Találkoztunk munkaidőn kívül és végül együtt olvastunk végig néhány könyvet. Ma ő a férjem.

Csongrád megye - intézeti könyvtáros

1. Mióta dolgozik könyvtárban, vagy azzal kapcsolatos munkahelyen?
Nyolc éve.

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
Jelenleg egyszemélyes intézeti (korábban tanszéki) könyvtár, felsőokatatási. 2004 óta minden könyvtári folyamatot: beszerzés, folyóiratozás, feldolgozás, olvasószolgálat, tájékoztatás, rendezvényszervezés (olvasóköri estek), honlap készítése és karbantartása, olvasóköri levelezőlista vezetése, könyvtári gyakorlatok vezetése, szakdolgozatok feldolgozása stb. Korábban, tanszéki könyvtárosként főleg olvasószolgálat, tájékoztatás és oktatási feladatok.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
2008 óta ez álmaim munkahelye. Mindenképp felsőoktatási könyvtárban dolgoznék szívesen, de a lényeg, hogy könyv vegyen körül. Szerintem bárhol meg lehet valósítani álmaink könyvtárát.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
A munkahelyemen mindig megbecsültnek érzem magam.

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
A könyvtárosokkal kapcsolatos sztereotípiák élnek és virulnak, így többnyire úgy gondolják, hogy a munkaidőmet olvasással töltöm, ezért általánosságban nem érzem azt, hogy megbecsült lenne a szakma. Szinte láthatatlanok vagyunk. Akik azonban jártak a könyvtáramban vagy ismernek, azoknak sikerült megváltoztatnom a szemléletét és én hiszek abban, hogy a könyvtárosok sokat tehetnek a szakma jobb megítéléséért. Anyagilag természetesen ez sosem lesz nyerő hivatás, ezen túl kell tennünk magunkat, ilyen szempontból szerintem nem várható változás.

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években ?
Én több önállóságot tapasztalok a keresés területén, nem azzal kezdik az olvasóim, hogy engem kérdeznek, előbb azért beírják a gúgliba (bár a keresési technikák elég felszínesek), a katalógusokat azonban még mindig nem fedezték fel. Az önálló kutatás vagy a böngészés mint keresési forma szinte eltűnt, ahogy a kézi jegyzetelés is igen ritka, a fénymásolás-szolgáltatást teljesen természetesnek veszik. Az információszolgáltatást minden fórumon kihasználják (pl. iwiw, Skype).

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához?
A könyvtárunk nem rendelkezik önálló pénzügyi kerettel, jó lenne, ha a kötelező olvasmányokra jutna vagy a köttetéshez szükséges anyagi keret rendelkezésünkre állna, de ez az intézmény bevételein és kiadásain múlik. Jobb technika: új integrált könyvtári rendszer vagy újabb verzió, 11 éves Corvinával keserves dolgozni. Az olvasóknak jobb, gyorsabb gépeket és egy fénymásolót. És az ebédszünet se lenne rossz.

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Nyelvi és informatikai képzéseket. De a legjobb a folyamatos önképzés.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Már annak is örülnék, ha lenne olyan pályázat, amit tanszéki könyvtáraknak írnak ki. De persze főleg modern digitalizálási technikára és tananyag-portálok létrehozására. Erre van most a legnagyobb igény. Ezen kívül állománygyarapításra, elavult eszközök felújítására, könyvtáros élettér fejlesztésére.

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Legjobb: tájékoztatás. Legrosszabb: feldolgozás. Persze ez az én ízlésemet és vérmérsékletemet tükrözi.

11. Kedvenc könyvtáros története?
2003-ban egy fiú keresett filozófia könyveket. Nagyon határozatlan volt és miután engem is érdekelt a filozófia, igyekeztem referensz-interjúval valahogy szűkíteni a kört és közben beszélgetni is. A fiú végül Heidegger Lét és idő c. könyvével ment el. Később is vissza-visszajárt, találkoztunk munkaidőn kívül és végül együtt olvastunk végig néhány könyvet. Ma ő a férjem. Szerintem ez a legjobb történet (a romantikus részeket: könyvek közös visszaosztása vagy szakdolgozatok betűrendbe sorolása, ki is hagytam), de persze számos humoros eset is történt. Például mikor egy egér költözött pár napra a könyvtárba (két nap után kirágta magát a szabadba) és addig naponta vagy nyolc-tíz kört tett meg a könyvtár területén. Az olvasók kapkodták a lábukat!

12. Bónusz:
Szerintem az egyik legjobb szakma, szellemileg teljesen szabad és ha van elegendő energiája, ideje az embernek nagyon sok lehetősége van, például kultúraközvetítésre, amit fontosnak tartok. Többek közt ezért is koordinálom az olvasókört. Nagyon fontosnak tartom a könyvtárosok szerepét, mert hatással lehetnek más emberek gondolataira, ízlésére, hangulatára, de nem olyan direkt módon, ahogy ezt a média vagy az oktatás teszi. Éppen ezért fontosnak tartom, hogy a könyvtáros képes legyen sugározni a kedvességet, az örömet, az intelligenciát és a szolgálatkészséget, még akkor is, ha épp rossz napja van vagy ha nem tudja kifizetni a számláit a fizetéséből. Nálam ez működik. A másik nagyon pozitív vonás a könyvtárosságban, hogy folyamatosan tanulok, fejleszthetem magam, nem csak az új trendek, igények miatt, hanem mert minden egyes olvasó kérdéssel önkéntelenül tanulok. Ha másról nem, magamról. Ez persze az én könyvtárosságom.


(Örülnék ha Te is válaszolnál a kérdésekre, küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment