2009/04/14

Az egész fiatal könyvtárosoknak milyen sok és hamis sztereotípiái vannak a könyvtárossággal

Szakrend

1. Mióta könyvtáros?
A (most lehető) legrégebb időktől. Az is lehet, hogy már a pulóverem is molyrágta, újabban az ókulát is föl kell tennem, de azért igyekszem nem mutatkozni okostojásnak. Bár lehet, hogy ez utóbbi billogot mégis rámsütik.

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
ha a pozíció a kérdés: magasabb vezető, középvezető, beosztott könyvtáros - , ha a munkaterület, hát majdnem minden…

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Digitalizálás sűrűjében leledző egyházi könyvtár.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Néha az ember azt gondolja: „több a hírnév, mint az érdem…”, néha meg azt: föl sem fogják, hogy mit is tettem az intézmény érdekében szakmailag. No és az is fontos kérdés: ki által megbecsült az ember? - a főnők által?- biztos, hogy az ő értékítélete számít? - a többiek (kollégák, másutt dolgozók) által? … És mi a megbecsülés? Kitüntetésre való fölterjesztés? Magasabb fizetés? (erre persze, legalábbis vidéken, nincs is lehetőség) Vagy az, hogy fontos döntések előtt kikérik és FIGYELMESEN végighallgatják a véleményedet?

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Csak úgy általában nem. A társadalom bizonyos szegmenseiben viszont – amire adunk –igen.

6. Változtak-e az olvasók, a használók az elmúlt években ?
Természetesen. Minden területen: a nagy átlag mást olvas, máshogyan – kelendő a tömegcikk, jellemző a diplomára, dolgozatra stb.-re készülők felszínessége, az elmélyülés hiánya… Bármennyire szeretnénk a könyvtári közösségek létrehozását, az alkalomszerű, inkább az atomizálódást figyelhetjük meg.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához? (jobb technika, kellemesebb, ergonomikusabb munkakörnyezet, jobb munkakapcsolatok, több pénzbeli elismerés, több egyéb elismerés, több visszajelzés a munkájáról stb.)
„Jobb technika, jobb munkakapcsolatok, több visszajelzés a munkámról” – mintha már írták volna…

De viccen kívül: IDŐ, IDŐ, IDŐ…

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
igazi web 2.0-t! +tartalmi feltárás + új adatbázisok megismerése + …

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Nem szeretem a projektfinanszírozást! (ld. egy előző bejegyzésem). De ha már mindenképpen pályázat: most digitalizálás, dokumentumbeszerzés, lépéstartás az informatikai eszközök amortizációjával

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Minden területnek meg lehet találni a maga szépségét, de tényleg! Nagyon szeretek feldolgozni (különösen tárgyszavazni), tájékoztatni, könyvtárhasználókat „képezni”, irodalomkutatni, könyvtárközizni, kölcsönözni, de például raktározni, vagy régen ún. beszélő vonalkódot gyártani, cédulát sorolni…

11. Kedvenc könyvtáros története?
Ahogy viccet nem tudok megjegyezni, úgy elfelejtem a sok kedvenc könyvtáros-történeteket is. ha eszembe villan mégis, ugye, megírhatom pótlólag?

12. Bónusz
Mostanában azt figyeltem meg, hogy az egész fiatal könyvtárosoknak milyen sok és hamis sztereotípiái vannak a könyvtárossággal, a könyvtárosokkal kapcsolatban – szinte begyöpösödtek ezekbe! Nem tudják tolerálni az ilyenféle másságot, mint idősebb kor, ódivatúság vagy egyszerűen divat nélküliség, stb., pedig hát megjelent a könyvtárakban az új, más külsőt is mutató generáció, és ők vannak többen! Sokkal, sokkal többen! Tessék őket megfigyelni, milyen közös jegyeket mutatnak!!!!!

3 vélemény:

dtp said...

jó így kolléga?

Polcológia said...

Mármint az aláírás (föléírás)? Így is jó.Restellem a sok "nyüzsgést", bocsánat. Polcológia

dtp said...

nagyobb nyüzsgésre vágyok, de majd talán jövőre

Post a Comment