2009/04/15

Saját bevételre is törekednünk kell

Téma: Újra látogatható a Magyar Írószövetség Könyvtára
Tájékoztat: Keömley Eszter könyvtárvezető

www.konyvtaros.com: Miért zárták be három éve az Írószövetség könyvtárát?
Keömley Eszter: A Magyar Írószövetség könyvtára anyagi okokból volt zárva: nem volt
keret könyvtáros foglalkoztatására.

K.com: Bárki látogathatja a könyvtárat?
K.E.: A könyvtár nyilvános, bárki látogathatja, aki a használat szabályait betartja. (Mellékletben küldöm a nyitva tartási időt. A nyomtatvány házi használatra készült, ezért nem szerepel rajta a cím: Budapest, VI. ker., Bajza u. 18.)

HÉTFŐ 13.00-19.00 óráig
KEDD 9.00-19.00 óráig
SZERDA zárva
CSÜTÖRTÖK 9.00-19.00 óráig
PÉNTEK 13.00-19.00 óráig
HÉTVÉGÉN: zárva

K.com: Hogy nevezik a fenntartót?
K.E.: A könyvtárat az újonnan alakult EX LIBRIS Könyvtári Alapítvány működteti, amelyet a Postai és Távközlés Művelődési Alapítvány Központi Könyvtárának megszűntetése után hoztak létre. Az állományt megkaptuka a Postai és Távközlés Művelődési Alapítványtól. Ennek egy részét (azt, amelyik régen a nyilvános könyvtárban volt) áthoztuk, külön helyiségben raktuk polcokra. Azonos kölcsönzési időben mindkét állományból kölcsönzünk.

K.com.: Hány alkalmazottja lesz a könyvtárnak?
K.E.: Pillanatnyilag hárman vagyunk. Egy héten kétszer, a hosszú napokon lesz egyszerre két könyvtáros. Tekintve, hogy saját bevételre is törekednünk kell, nem tudunk egyszerre mindannyian egy helyen lenni. (Könyvtár ellátási szerződéseinknek is eleget kell ugyanis tennünk.)

K.com: Hol kereshető az állomány?
K.E.: Az EX LIBRIS állománya teljes egészében gépen van. Megtalálható a sziren.com oldalon. A gyorskeresőben ki kell választani a Bp. VI. ker. könyvtárak közül a z Ex Libris Könyvtári Alapítványt. Az Írószövetségben cédula kalatógus van. Gépre vitele ránk vár.


K.com: Bónusz:
K.E.: A magyarországi könyvtári állapotokról nem tudok fefelősen nyilatkozni mert az utóbbi időt kizárólag a saját könyvtár állapotával foglalkozva töltöttem. Néha-néha megnéztem a Katalist-et hogy ne maradjak le teljesen, de vélemény alkotáshoz ez édes kevés.

0 vélemény:

Post a Comment