2009/04/24

Néha jól esne egy köszönöm

Ongainé Juhász Mónika - Mezőkövesd

1. 1998. szeptember 1-jén kezdtem jelenlegi munkahelyemen.

2. Jelenleg a helyismereti gyűjteményt vezetem és olvasószolgálati feladatok, valamint a kistérségi ellátásban beszerzési ill. feldolgozási feladatokat is ellátok. Tanító végzettségem miatt, 6 évig a gyermekrészlegben is dolgoztam, csoportos foglalkozások és egyéni foglalkozások szervezését bonyolítottam. A mai napig az én feladatom a különböző versenyek, vetélkedők megszervezése és lebonyolítása (pl. a feladat kiírása; jelentkezőkkel kapcsolattartás; a verseny feladatainak elkészítése és levezetése) A mi könyvtárunk 6,75 fővel dolgozik, ezért minden munkaterületen be kell segíteni, függetlenül attól, kinek mi a „fő profilja”.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Egy olyan könyvtár, ami a mai modern kornak megfelel.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Azt gondolom, ami a feladatom azt megfelelően ellátom. Sajnos sokszor többet is, mint kellene.

5. Az a téves elképzelés áll a könyvtárosra szűkebb közösségünkben, hogy itt csak a könyveket kell kiadni és elvenni, és egész nap olvasgathatunk kedvünkre. Szerintem ez a fajta hozzáállás sokat elmond a megbecsülésről.

6. A dokumentumok árának emelkedése miatt egyre többen keresik az újdonságokat, amit nem tudnak megfizetni. Igaz, hogy az Internet korát éljük, de az iskolások a tananyagot és a külön feladatokat még mindig szívesebben oldják meg könyvtáros segítséggel.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához?
Elegendő számítógéppel és egyéb technikával felszerelve, nagyobb területen. Nálunk nem megoldott pl. az olvasóterem vagy folyóiratolvasó (ugyanaz a helység) , hiszen egy légtérben van a kölcsönzőtérrel, így nem mindig tudjuk biztosítani a nyugodt munkát. Természetesen az anyagi források is sokat számítanak. Jó lenne, ha nemcsak csordogálna, hanem inkább folyna a pénz.
És ami a legfontosabb, néha jól esne egy köszönöm.

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Nekem azok a szimpatikusak, amelyek ötleteket, tanácsokat adnak, hogyan tudjuk minél magasabb színvonalon és szélesebb skálában kiszolgálni az olvasót. Érdekelnek az újdonságok és azok beépítése a mindennapokba.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Technikai felszerelésre és állománybeszerzésre.

10. Én legjobban a saját munkámat szeretem, azt, amikor jönnek a olvasók és a helyismereti gyűjteményben kutatnak városunk vagy a környék múltja, jelene és jövője után.

11. Sok kedvenc esetem van, a legjobban mégis azok tetszenek, amikor gyerekeknek szervezünk író-olvasó találkozót. Már több alkalommal volt nálunk Nógrádi Gábor, aki fantasztikusan magával ragadja a közönségét. Történt egyszer, hogy reklámoztuk a gyerekek körében a könyvtárban, hogy ekkor érkezik hozzánk Nógrádi Gábor az író. Épp egy első osztályos kisfiú válogatott a könyvek között, amikor csodálkozva megkérdezte: egy igazi író?! Hát azok nem haltak még meg? Szegényke azt hitte, hogy csak olyan írók vannak, akik már nem élnek. Azóta is emlegetjük, amikor találkozóra készülünk.

12. Azt gondolom ez egy nagyon szép szakma. Fontos a sokrétű tájékozottság és a megfelelő kapcsolatkialakítás akár az olvasókkal, akár más intézményekkel. Itt szinte minden nap felmerül valami olyan kérés, amiből tanulni lehet. Vannak olyan olvasóink, aki már családtagnak tekintenek és mi is sok mindet tudunk róluk. Az is igaz, sokkal szívesebben dolgoznék, ha csak a munkámra kellene figyelnem, nem pedig azon gondolkodni, vajon a következő hónapban is dolgozom-e vagy sem.


(Örülnék ha Te is megválaszolnád a kérdéseket. Küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment