2009/04/03

Szeretném, ha ez még sokáig így lenne

Payer Barbara (Könyvtári Intézet)

1. Mióta dolgozik könyvtárban, vagy azzal kapcsolatos munkahelyen?
15 éve

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
Jelenleg: oktatásszervező, webszerkesztő, oktató. Korábban: raktáros, olvasószolgálatos, kölcsönzési csoportvezető.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Ahol egyaránt motivált minden kolléga (a motiváltság alatt én nem feltétlenül a pénzt értem, hanem a szakmai elhivatottságot), ahol nincs egymás iránti irigység.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
A közvetlen munkatársaim körében feltétlen megbecsültnek érzem magam, szeretem a munkahelyemet, a kollégáimat, a munkámat. Szeretem az újabb és újabb kihívásokat.

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Nem, de ezért nem minden esetben a könyvtárosok okolhatók. Ez egy sokkal összetettebb kérdés.

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években?
A használók sokkal interaktívabbak lettek, ha szabad így fogalmazni, a könyvtári szolgáltatásoknak ezt kell(ene) követni. Lehetőséget adni a felhasználóknak, hogy bekapcsolódjanak a tartalom/állományépítésbe, ehhez megfelelően felkészült személyzetre (könyvtárosokra) van szükség, kezelni kell a különböző felületeken érkező véleményeket, és nem megijedni azoktól. Mindennek az alapja a sokat emlegetett szemléletváltás.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához?
Mint már írtam, nem feltétlenül a pénz, vagy az ergonómikus munkahely kell, hogy motiváljon, noha elismerem pénzből él az ember. Sokkal fontosabb a szakma iránti szeretet, a kollegális jókapcsolat, merjünk egymással beszélni, merjük vállalni magunkat. Ne gubózzunk be, ne ragadjunk le, ha problémánk van, beszéljük meg, de tartsuk szem előtt az emberi méltóságot, a vádaskodás soha nem megoldás.

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Azokat a képzéseket, amelyek folyamatosan frissített tananyaggal felkészítenek a megváltozott könyvtárosi munkára. Azokat a képzéseket, amelyek gyakorlat-orientáltak, ha szükséges kontaktórákkal, ha nem, akkor távoktatásban. Nagyon fontos ezen a téren az igényfelmérés, minőségbiztosítási kérdőív (megfelelő kérdésekkel!) stb.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
A könyvtári állomány és infrastruktúra építését célzó pályázatokat, a szolgáltatások minőségének javítása érdekében. Utópisztikus gondolat(?): a pályázati kiírás, az azzal kapcsolatos adminisztráció motiváljon és ne elrettentsen.

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Engem arra tanítottak a pályám kezdetén, hogy minden munkakörben meg kell találni a szépséget. Számomra nem létezik rossz munkakör, max. van, amibe hosszabb ideig tart betanulni.

11. Kedvenc könyvtáros története?
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára az épület I. ütemű felújítása után, ha jól emlékszem 2000. november 20-án nyitott ki. A kollégáimmal a pult mögött vártuk a nyitást és a beözönlő tömeget, mire valaki hátulról megkopogtatta a vállamat, hogy csak egy könyvet szeretne visszaadni. Mai napig nem tudom, hogyan került a hátam mögé, hogy jutott be. De nagyon jót nevettünk valamennyien, majd elmagyaráztuk az olvasónak, hogy miért ilyen mulatságos az ő esete.

12. További gondolatai a könyvtárosságról:
Nagyon örülök annak, hogy folyamatosan olyan emberek között dolgozom, akiktől megtanulhatom a szakma sava-borsát, szeretném, ha ez még sokáig így lenne.


(Örülnék ha Te is válaszolnál a kérdésekre, küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment