2009/05/04

A digitális és internetalapú szolgáltatások bevezetése, fejlesztése érdekel

Bikádi Katalin

1. Mióta dolgozik könyvtárban, vagy azzal kapcsolatos munkahelyen?
- 1986-1996.; 2008- ; mindkét alkalommal felsőoktatási könyvtár
2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig? - 1996-ban csoportvezető, most osztályvezető-helyettes
3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
- Magas fokon digitalizált, jól felszerelt és széles szolgáltatási palettával bíró, ügyfél- és távhasználat-központú tudományos könyvtár
4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
- Erkölcsileg: jól; anyagilag: nem eléggé
5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
- Még mindig nem eléggé, de 20 év alatt javulást tapasztaltam
6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években ?
- Nőtt a szórás a tudásszint és a társadalmi csoporthoz tartozás tekintetében. Javult a digitális műveltség, nőttek az ehhez és a távhasználathoz kapcsolódó igények.
7. Mire lenne szüksége a jobb munkához? (jobb technika, kellemesebb, ergonomikusabb munkakörnyezet, jobb munkakapcsolatok, több pénzbeli elismerés, több egyéb elismerés, több visszajelzés a munkájáról stb.)
- Nagyjából mindegyikre, de a legfontosabb az egyenletes színvonalú, több évre előre tervezhető és megfelelő szintű finanszírozás lenne. Fontos lenne a hosszabb távon működő pályázati rendszer; a jelenlegi inkább a kreativitásunkat, mint a hozzáértésünket dolgoztatja meg.
8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
- Attól függ, kinek: mindenkinek más hiányosságai, fejlesztést kívánó tudása és képességei vannak. Engem főként a digitális és internetalapú szolgáltatások bevezetése, fejlesztése érdekel; a jelenlegi képzési ill. szakmai programkínálat kb. 15-20%-át tartom a magam számára is hasznosnak (cím alapján, hiszen képzésre ritkán jutok el).
9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
- Főleg felhasználóképzés, hálózatfejlesztés, eszközbeszerzés. Továbbá bármi, amiből a könyvtár plusz forráshoz vagy tudáshoz juthat.
10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?* - Mindkettő az olvasószolgálati, persze attól függ, hol. A Library of Congressben valószínűleg kellemesebb, mint egy átlagos magyar egyetemi könyvtárban.

-------------------------------------------
(Örülnék ha Te is válaszolnál a kérdésekre, küldd
mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment