2009/05/04

Miért kellene mindenkinek bloggolnia?

Téma: Egy óra alatt betelt a békéscsabai "Internet haladóknak" tanfolyami létszám
Tájékoztat: Vincze Andrea - szervező

Konyvtaros.com: Az internet haladóknak tanfolyamot kötelezővé lehetne tenni minden könyvtárosnak?
Vincze Andrea: Nem vagyok a kötelezővé tétel híve. Számomra szimpatikusabb, ha valaki azért tanul, mert érdekli. Ráadásul hatékonyabb is. A kötelezővé tétel rossz szájízt kölcsönöz a dolognak, még akkor is, ha jó és hasznos dologról, szándékról van szó. Közel 1 óra alatt betelt a létszám. Ez önmagáért beszél. Nem szabad elrontani egy kezdeményezést kötelezővé tétellel, pusztán azért mert úgy gondoljuk, hogy mindenkinek mindenről úgy kéne gondolkodnia, mint ahogy mi gondolkodunk. Ha jól gondoljuk, akkor a tények majd úgy is önmagukért fognak beszélni és megteszik hatásukat. Ha jó és érdekes a képzés akkor a jelenlegi résztvevők úgyis tovább adják a hírt, az ismereteket, a tudást.

K.Com: Tud-e tájékoztatni az a könyvtáros, aki nem ismeri a képzési tematikában lévő alkalmazásokat?
V.A.: Előbb-utóbb minden könyvtáros fogja használni a csoportmunkához ezeket az
eszközöket, vagy másokat, hiszen ma már számos hasonló jó és ingyenes eszköz létezik ilyen célokra, feladatokra. Türelmesnek kell lennünk. Nem lehet egy varászütésre, vagy egy utasításra megváltoztatni mindent. Az igényt kell felkelteni és kielégíteni. Ha ez sikerül, akkor jó úton haladunk.

K. Com: Kötelezhető-e minden könyvtár interaktív honlap, blog üzemeltetésére?
V.A.: Az interaktív honlapok üzemeltetésének személyi és tárgyi feltételei is vannak. A könyvtárak nagy része nem bővelkedik ezekben. Nem pusztán akarat, vagy szándék kérdése, hogy ki milyet üzemeltet. Mint azt már leírtam, nem vagyok a "kötelezővé tétel" híve. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mit használ. A TIOP és TÁMOP pályázatnak köszönhetően ezek a fejlesztések sok könyvtárban el fognak indulni. Bizonyára eljön majd az
az idő is, amikor majd minden könyvtárnak lesz interaktív honlapja. Azt azonban meg kell jegyeznem, hogy még mindig van olyan könyvtár, amelyiknek nincs integrált könyvtári rendszere, illetve nem üzemeltet ilyet. Úgy gondolom ez fontosabb lenne a mindennapi munkához. Ez azonban nem jelenti az interaktív honlap szükségességének megkérdőjelezését.

K.Com: Blog?
V.A.: Miért kellene mindenkinek bloggolnia? A klasszikus értelemben a honlapnak és a blognak eltér a funkciója. Mindegyiknek meg van a maga szerepe, rendeltetése, feladata. A bloggolás csak egy eszköz, s nem több. Egy feladatot több eszközzel is meg lehet oldani, kinek melyik a szimpatikusabb. A kitűzött cél eléréséhez melyik számára a leghatékonyabb, melyiket ismeri. Ez mind, mind befolyásoló tényező.

K.Com: Mikor lesz a következő tanfolyam?
V.A.: Ősszel.

8 vélemény:

myownblog said...

Kedves Andrea, ez a blog vs. honlap megkülönböztetés nagyon rossz nézőpont szerintem. A blog az nem blog, ha szabad ilyet mondani :) A blog az egy műfaj és egy tartalmi megközelítés, és mindkettőnek van helye a könyvtárban.

Mint tartalom igenis szükséges, hogy kötetlen, közvetlen, interakív módon érintkezzen a könyvtár a felhasználóival.

Mint tartalmi megközelítés már eddig is működött, mert szimplán annyit jelent, hogy tartalmak vannak időszerint visszafelé rendezve. Ennyi.

És hogy nincs rá anyagi vagy személyi erőforrás, hát ez elég fals, mert ezek ingyen vannak, használatuk meg kb. egy-másfél óra alatt megtanulható.

Polcológia said...

Szabad egy javítást? Blogolnia - egy g.

dtp said...

@Polcológia: forrás?

Polcológia said...

Ha arra gondolsz, hogy mondjak egy helyesírási szótárt, amelyben megtalálható lenne a szó, valóban, a legújabb szókincset tükröző szótárakban sincs. Adott anyanyelűnek nem is mindenhez kell szótár, ha anyanyelvén akar írni!! Mert ha elemezzük a blogol-t, tudjuk, az egy g-re végződő szótőhöz járul az -l mint denominális verbumképző. Nincs miért a szóvégi mássalhangzónak megkettőződnie!

Egy forrást egy magyar nyelvésztől azért mégis idehozok: Zimányi Árpád: Blog, avagy a webnapló története
http://edesanyanyelvunk.anyanyelvapolo.hu/pdf/ea0604.pdf.

dtp said...

Tetszik a bloggolás és a blogolás is, nem nagyon örülnék, ha valaki azt mondaná, hogy mától kezdve a bloggolás helyesírásilag helytelen.

A helyesírással amúgy is gondom van. a mai mikroblogos sms kommunikációban nem lehet hejesen írni. Nincs rá idő.

Anonymous said...

"Nincs rá idő." - ez itten ugye az irónija akarna lenni?

dtp said...

Komolyan jól jönne egy online olvasószerkesztő, vagy csak egy korrektor, ami nem engedi elküldeni a posztjaimat, amíg ki nem javítja az elütéseket, vesszőket ésatöbbi. Igen az idő a hibás mindenért. Kevés van.
Ha majd a konyvtaros.com komolyabb nyereséget termel, fölveszek egy korrektort nappali műszakra.

Anonymous said...

Ó.
Én mindig azt hittem, h. a helyesírás automatikusan jön az emberből. Az elütések nagyját kijavítja a vörd is. Azután már nemigen marad zavaró mennyiségű hiba.
Pl. az index.hu helyesírási színvonalánál százszor korrektebb a könyvtáros.com (Habár ez nem túl nagy dicséret, tudom :)

Nehogy abbahagyd. Ennek a lassan(?) elposványodó szakmának létszükséglet egy ilyen odabaszogatós fórum, nagyon kellett már. Bartosévák, Fehérmiklósok majd egyszer rájönnek, hogy értük haragszol, nem ellenük. Mi többiek meg addig egy kis friss levegőhöz jutunk itt.

Post a Comment