2009/05/25

A fizikai dokumentumok mellett ma már ugyanolyan fontos az elektronikus formátum

Téma: Munkát keres Földi Tamás
Tájékoztat: Földi Tamás

Hat és fél évig távol a kontinenstől. Tamás Oxforban szakszerű könyvelhelyező főnök munkakörben dolgozott, könyvtári túrákat vezetett és angolul Moyolt. Önéletrajz itt.

Könyvtáros.com: Miért jöttél haza?
Földi Tamás: A hazatérésnek rengeteg oka van, és nem egy hirtelen felindulás eredménye. Továbbra is szeretem Angliát, az ott töltött 6 és fél év alatt nagyon sok mindent láttam, tapasztaltam. A család és barátok hiánya mellett a legfontosabb a szakmai továbbfejlődés igénye. Elérkeztem egy olyan ponthoz, ahonnan nem olyan egyszerű a továbblépés. Úgy érzem, váltanom kell, de nem anyanyelvűként itt hátrányból indul az ember. A verseny Oxfordban, Londonban nagyon nagy, és azt látom, otthon több lehetőségem van a fejlődésre.

K.com: Pénz?
F.T.: A levonások után havonta kb. 1050 fontot kaptam kézhez. Ez nem rossz, de ha beleszámítjuk a magas oxfordi lakásbérleti árakat, már nem is olyan jó.

K.com: Oxford előtt?
F.T.: 2000-ben végeztem Szombathelyen Informatikus könyvtáros és magyar nyelv és irodalom szakon. A könyvtár szak elvégzése után Szombathelyről Budapestre költöztem, ahol az ELTE Angol-Amerikai Intézetében (SEAS) (még az Ajtósi-Dürer soron) polgári szolgálatosként 15 hónapot töltöttem. Nagyon jó volt a légkör, sok mindent tanultam a kollégáktól, a könypakolástól kezdve az olvasószolgálatig.

K.com: A könyvtári dokumentumokat hogyan kell szakszerűen elhelyezni?
F.T.: A könyvtári dokumentumok elhelyezése Oxfordban is hasonlóan történik, mint más komoly könyvtárakban. A fizikiai tér hiánya nagy gondot jelent az egyetem könyvtárainak. Sok éves huzavona után, most van esély arra, hogy 2010-re felépül egy 8 millió kötet tárolására alkalmas modern raktár. Ha a dokumentumok elrendezését nézzük, akkor elég vegyes a kép. Még mindig elég sok oxfordi könyvtár használ valamiféle saját fejlesztésű osztályozási rendszert, ami egyre gyakrabban okoz problémát. Az elmúlt néhány évben több könyvtár kezdte el használni a Library of Congress rendszerét. De a fizikai dokumentumok mellett ma már ugyanolyan fontos az elektronikus formátum, a különféle adatbázisok és elektronikus folyóiratok gyűjteménye. Oxford rendelkezik Anglia egyik legnagyobb elektronikus gyűjteményével, amely több száz forrást foglal magában.

K.com:
Selejtezés?
F.T.: Mivel a Bodleian Könyvtár egyike az Egyesült Királyságban található 6 kötelespéldány könyvtárnak (legal deposit library/copyright library), így nagyon szigorú törvényi szabályozás vonatkozik rá. Így például nincs kölcsönzés, és a selejtezés is elhanyagolható.

K.com: Moys projekt?
F.T.: A Moys Osztályozási Rendszer a jogi könyvárak számára kifejlesztett rendszer. Elsősorban az angolszász jogi könyvtárak körében használt Kanadától Ausztráliáig. A rendszert a 60-as évek végén Elizabeth M. Moys angol könyvtáros kezdte el fejleszteni.
http://www.slais.ubc.ca/COURSES/libr517/03-04-wt2/projects/Moys/index.htm

K.com: Kiknek szerveztél könyvtári túrát?
F.T.: A könytári túrák nagyon változatosak. A BLL az igényektől függően kínál rövidebb-hosszabb túrákat elsőéves joghallgatóknak, nemzetközi cserediákoknak, könytáros kollégáknak, valamint inkább az épület iránt érdeklődő építészeknek. De többször vezettem körbe állásinterjúra érkező jelölteket is.

K.com:
Álmodozás?
F.T.: Álmaim munkaköre egy olyan könyvtár, ahol filmekkel és filmekkel kapcsolatos dolgokkal foglalkozhatom. Mondjuk a Magyar Nemzeti Filmarchívum könyvtára. De pont ma kaptam egy kedves levelet és fényképet egy kenyai teve könytárról. Érdekes lenne kipróbálni. :)

http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/picture_gallery/05/africa_kenyan_camel_library/html/1.stm

BoldBoldK.com: Visszamennél?
F.T.: Mivel alapvetően Magyarországon képzelem el a jövőmet, ezért az elkövetkező néhány évben a válasz nem. Hogy utána mi lesz azt soha nem lehet tudni. Inkább azt tudnám elképzelni, hogy otthon dolgozom, s néhány hetes, 1-2 hónapos gyakorlatra, tanulmányútra utazom külföldre. Nagyon érdekel a washingtoni Library of Congress.

0 vélemény:

Post a Comment