2009/05/12

Lehetnek ötleteim!

Szabóné Zsóka - Kiskunlacháza

1. Mióta dolgozik könyvtárban, vagy azzal kapcsolatos munkahelyen?
1995. szeptember óta

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
* 1995. Szent Imre Katolikus Általános Iskola Ráckeve – általános iskolai tanító
* 1997. Szent Imre Katolikus Általános Iskola Ráckeve – általános iskolai tanító + könyvtárostanár
* 2008. április óta Petőfi Művelődési Központ és Könyvtár Kiskunlacháza – könyvtáros

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Ezen még nem gondolkoztam, mivel jelenleg jól érzem magam a bőrömben, elégedett vagyok a munkahelyemmel, a községi könyvtárral mint könyvtártípussal. (Talán egy kicsit hiányzik az iskolai könyvtár, a gyerekek, a légkör…)

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Amit emberileg meg lehet tenni, az működik a „házon belül”, a legjobbat igyekszünk kihozni minden nap az adott lehetőségekből. Anyagi megbecsülésünk a kultúra-művelődés területén nem igazán működik, de van munkahelyünk, s ezért hálált kell adjunk minden nap.

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Egyértelműen NEM, de a mai világban, a jelenlegi élethelyzetben nem is várhatjuk el, hogy a mi munkánk legyen a legkiemeltebb, a legfontosabbnak ítélt szakma.

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években ?
Erre nem igazán tudok mit válaszolni, mivel csupán egy kerek esztendeje dolgozom községi könyvtárosként. A napi tapasztalatom az, hogy leginkább a nyugdíjas korosztály illetve a gyerekek térnek be hozzám, s az átlapozott statisztikákból is úgy tűnik számomra, hogy az elmúlt években is hasonló volt a használók megoszlása.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához?
Nem is a jobb munkához, hanem az olvasók igényesebb kiszolgálásához lenne szükség magasabb költségvetési keretre dokumentumok beszerzésére, mivel az állomány igen elavult. Ezen túl egy könnyebben megközelíthető épületre ill. helyiségre lenne szükség, mert jelenleg az első emeleten van a könyvtár, sokan ezért nem is jönnek hozzám. Az egyéb körülményekkel elégedett vagyok, az ötleteimet megvalósíthatom (lehetnek ötleteim…!), a munkámat békességben végezhetem.

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Ötletbörzék, ahol nemcsak nagytudású szakembereket, előadókat hallgathatnánk meg (ez is nagyon kell, természetesen), hanem a saját tapasztalatainkat is kicserélhetnénk.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Dokumentum- és eszközbeszerzésre, információs bázis bővítésére fordítható összeg mindig jól jönne…

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Na, ezt tényleg nem tudom, mert én – amióta könyvtárostanárként ill. könyvtárosként dolgozom – minden munkaterületen egyedül végzem el a teendőket.
Tulajdonképpen ebben épp az a jó, hogy változatos, magam döntöm el, hogy az adott hangulatomban éppen törlök vagy gyarapítok, adatbázist építek vagy éppen végigszaladok az olvasótérben és rendbeteszem a polcokon a könyveket, amit a rendetlen olvasók a kérésem ellenére mégis összekevertek. És ezzel a módszerrel nem csömörlök meg az egyhangú munkában, mert én minden mozzanatban megtalálom a jót és főleg hasznosat.

11. Kedvenc könyvtáros története?
Most nem jut eszembe ilyen…

12. Bónusz:
Fontos, amit művelünk, de kevés ember érzi ezt ugyanígy. Nehéz dolog becsábítani az embereket a könyvtárba, művelődési házba, a rohanó és életvitel és a mindennapi keserűség nem kedvez a könyveknek, könyvtáraknak, közművelődésnek. Remélem, eljön az idő, amikor tömegesen támadják a bejáratot az emberek egy-egy kulturális rendezvény vagy könyvtári esemény kapcsán a mi intézményünkben is. Gondolom, majd akkor, ha már nem a megélhetés lesz a legfőbb gond az életünkben (bár nekem esténként igen jólesik kicsit elfelejteni akár fél órára is életünk nehézségeit egy-egy jó könyv vagy egy folyóirat cikkeinek olvasása alatt…).

-------------------------------
(Örülnék ha Te is válaszolnál a kérdésekre, küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment