2009/05/26

Nem mondhatjuk, hogy ami online nincs, az nem is létezik

Budapest

1. Mióta?
1979

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
jelenleg középvezető, korábban beosztott (A feladatokat illetően olvasószolgálat, tájékoztatás, könyvtárközi kölcsönzés, beszerzés, tartalmi és formai feldolgozás, használóképzés, dokumentációs tevékenység, irodalomkutatás, rendezvényszervezés fordult elő ez elmúlt évtizedekben.)

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
mindig ott dolgoztam: tudományos szakkönyvtár, szakkönyvtár

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
szakmailag többnyire igen, anyagilag katasztrofális

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Nem, de ebből nem csinálok lelki problémát.

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években?
Szinte azonnal és végeredményre törekszenek. A teljes szöveggel elérhető online dokumentumok terjedésével sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni minden egyéb forrást. Jelenleg azonban még nem mondhatjuk, hogy ami online nincs, az nem is létezik és nem is lehet fontos.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához?
Annak belátására, hogy a feladatok naponta újra ismétlődnek, nem lehet a végére érni és letudni, ezért nem tűzoltásra, ide-oda kapkodásra van szükség, hanem szerevezett és tervszerű munkára.
Továbbá olyan gazdasági vezetőkről álmodom, akik tudják mire való a könyvtár, mert maguk is használták/használják. Tudják, hogy a könyvtár szakmai munkájához, működéséhez ők nem értenek; erről ne akarjanak dönteni. Vagy tisztában vannak vele, hogy minderről fogalmuk sincs. :))

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Továbbképzést illetően a gyakorló könyvtárosok számára kézzel fogható és a napi munkában használható ismereteket nyújtó képzésekre.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Mire nem?

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Nincs ilyen. Annál inkább sincs, mert különböző feladatokat szeretünk jobban vagy kevésbé és különböző feladatokra vagyunk alkalmasak.

11. Kedvenc könyvtáros története?
Nincs

12. Bónusz:
Arra bíztatnám leendő kollégáimat, hogy akarjanak jó könyvtárosok lenni. A pályakezdőket pedig hogy legyenek kíváncsiak és próbálják ki magukat többféle könyvtári munkakörben, sőt a valós és vélt nehézségek ellenére tegyék ezt különböző munkahelyeken. Amikor pedig elméleti tudásuk mellett már tapasztalatuk is van, merjék összehasonlítani saját könyvtárukat más könyvtárakkal és merjenek változtatni illetve változásokat javasolni.

-----------------------------
(Örülnék ha Te is válaszolnál a kérdésekre. Küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment