2009/05/28

Sürgő-forgó mozgalmas, hangos tér

Név nélkül - Budapest

1. Mióta?
1971– től.

2. Mit?
Könyvtárvezető. Az OMKDK- ban kiadvány- beszerzőként kezdtem, majd az OMIKK- ban az Országos Fordítás Nyilvántartás katalógus kezelő könyvtárosa, később vezetője voltam. Ezután az Intézmény Fordítási főosztályán könyvtár informatikusi - és fordítási ügyintézői munkát láttam el és szakfordítóként is tevékenykedtem.

3. Álmai munkahelye?
Ahol a ma már elengedhetetlen technikai háttér megfelelő szaktudással és HIVATÁSTUDAT-tal párosulva jelenne meg. Többfunkciós könyvtár, mely zónákra oszlana. Általánostól a specializált felé: „klub” övezet: újságolvasó, általános segítség, közhasznú információszolgáltatás, tehát ez egy sürgő-forgó mozgalmas, hangos tér lenne. (Különböző rendezvényeket is lehetne is tartani). Ezt követhetné, csak kevéssé szeparálva a különböző dokumentumokat kínáló közkönyvtári tér: tájékoztatás, kölcsönzés, lazább olvasási tér, tehát nem a megszokott katonás rendbe sorakozó asztalokkal, székekkel….Végül egy zártabb terület, ahol a tudományos szintű munkához kapcsolódó könyvtári/fehasználói tevékenység zajlana.

4. Munkahelyi megbecsültség?
Változó. Jelenleg gyenge közepes.

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Nem.

6. Változtak az olvasók?
Nem előnyükre. Keveset olvasnak. Ciki! Tanulni is… (Olvasásértés problémája nálunk visszaköszön). Az Internet károsan befolyásolja azt a réteget, amely nem rendelkezik az életkornak megfelelő ismeretanyaggal. (Ami nincs a neten, nem létezik…,keresési taktika gyenge, felületes. Nem tud megfelelően szelektálni a találati halmazból, sokszor nem is akar. Ami először az útjába kerül az jó és kész, passz.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához? (jobb technika, kellemesebb, ergonomikusabb munkakörnyezet, jobb munkakapcsolatok, több pénzbeli elismerés, több egyéb elismerés, több visszajelzés a munkájáról stb.)
A kérdésben tökéletesen benne van a válasz.

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Most két képzést tolnak előre: informatika, TQM. Mindegyik fontos. A technika követése elengedhetetlen, azonban egyre több közöttünk a szakbarbár, a hagyományos értelemben műveletlen kolléga. A TQM pedig intelligencia és hivatástudat. Főleg azon kollégáknál, akik közművelődési könyvtárban dolgoznak igen fontosnak tartom a sokirányú érdeklődést, széleskörű ismeretanyagot, az olvasottságot. Elsősorban a főiskolai ill. egyetemi képzésben tartanám fontosnak, hogy ezt a szemléletet érvényesítsék. Persze, ehhez kellene a szakma jobb elismertsége is. (Milyen anyagból válogatnak…)

9. Pályázatok?
Digitalizálásra, könyvtári berendezés és felszerelés korszerűsítésére, könyvtárosok tanulmányi tevékenységére.

10. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Számomra a kellemetlenebb az adminisztrációs munka munkakörre vetítve, talán aki folyóirat nyilvántartást vezet, szerzeményez. A kedvelt a tájékoztatás.

11. Kedvenc története?
Amennyiben humoros történetre gondol, az sajnos nincs. Kellemes, kedves emlék szülőfalum iskolai könyvtárában az idős tanító bácsi szeretetteljes, nem tolakodó irányítása, ahogyan könyveket ajánlott nekünk. Egy pici információ a műről mely felkeltette az érdeklődésünket, s olyan kedvet csinált az olvasáshoz, hogy már útban hazafelé belekezdtünk a könyvbe…

12. Bónusz:
Igen fontos hivatásnak tartom, melyet sokkal jobban meg kellene becsülni. Egy jó könyvtáros nagyon sokat tud segíteni. Fontos azonban a hozzáállás, az állandó érdeklődés, továbbképzés. Nem vagyok vádolható maradisággal. Nagyon szeretem az informatikát. Megszereztem a könyvtár informatikusi diplomát is. Igyekszem kiaknázni az informatika nyújtotta lehetőségeket. Ennek ellenére igen fontosnak tartom a hagyományos, un. népművelői tevékenységét is a könyvtárosságnak. Különösen most, e kicsorbult értékrendű időkben. Én kényszerpályán vagyok, mint könyvtáros, azonban soha nem végeztem munkámat kényszeredetten, pedig nekem teljesen más lett volna a hivatásom. A főiskolai és az egyetemi éveim alatt megdöbbenve tapasztaltam, hogy, tisztelet a kivételnek, milyen képességű, habitusú emberek kerülnek a szakmába. Gyenge előképzettséggel, a legkevesebb munkával, kedvetlenül evickéltek át a tanulmányokon. Most könyvtárosok.

Talán ezért is nincs kedvenc könyvtáros történetem. Tapasztalataim vannak, sajnos nem túl kellemesek…. További gondolat: változtatni kéne ezen.


----------------------------------
(Örülnék ha Te is megválaszolnád a kérdéseket, küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment