2009/05/08

Olvasói levelekre igyekszem gyorsan és udvariasan válaszolni

Budapest
név nélkül

1. Mióta?
24 éve
2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
Jelenleg gyűjteményfeljelsztő és feldolg. osztály vezetője, korábban, pályám kezdetén 1 évig iskolai könyvtáros, majd katalógus szerkesztő
3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Ez álmaim könyvtára, s ha itt nem dolgozhatnék, szívesen lennék iskolai könyvtáros
4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Megbecsültnek tartom magam, hiszen 9 éve vezetem az osztályt, sokszor támaszkodnak kollégáim a több éve szerzett tapasztalataimra
5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Egyáltalán nem, még mindig tartja magát az a nézet, hogy könyvtárban bárki dolgozhat, jó el lesz, nem zavar senkit, pedig a könyvtárosság az utóbbi húsz évben gyökeresen megváltozott, s az elvásárok is!
6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években?
Mivel én közvetlenül nem állok kapcsolatban az olvasókkal, csak hallomásokból, kollégáktól, a szakirodalomból tudom, illetve nyitott szemmel járok: azt mondják válságban az olvasás, sok az információ, kevés az idő, mindenki gyorsan akar információkhoz jutni.
7. Mire lenne szüksége a jobb munkához?
Mégjobb technika, a jobb anyagi elismerés sem ártana, hiszen ha nem lennének anyagi gondjai a könyvtárosoknak sem, sokkal kiegyensúlyozottabbak lennének, a munkával kapcsolatos elismerő visszajelzések is fontosak. Az e-mailek korában erre szerencsére volt példa a praxisomban, hozzám érkezett olvasói levelekre igyekszem gyorsan és udvariasan válaszolni - már kaptam pozitív visszajelzéseket.
8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Az alapképzés (legyen az egyetemi vagy főoiskolai) szerintem jó, bár amikor a tanulmányait folytatja az ember, gyakran úgy érzi, sok felesleges dolgot is tanítanak. Sok jó továbbképzésről is értesülhet a könyvtáros. Szerintem fontos a szakma szeretete, nyitottság, mert ezek nélkül keveset érnek a ragyogó szakmai képzések.
9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Dokumentumbeszerzésre!!!!!!! (Erre szinte sosem írnak ki pályázatot?!)
10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Számomra a szerzeményezés és a feldolgozás, hiszen ha nem így gondolnám, nem lennék ezen a helyen már 23 éve. Ettől csak az lehet jobb, amikor minden munkafolyamatot egy ember végez egy ideális iskolai könyvtárban
11. Kedvenc történetem, amikor egy szerző, akinek a művei megtalálhatóak a mi könyvtárunkban is egy szellemes és kedves levélben írta meg nekem, hogy nagyon dicséretes az igyekezetünk, hogy őt mint szerzőt feltüntetjük, de ez és ez a mű nem az ő szellemi terméke, s kéri a javítást. sajnos levelét nem őriztem meg, de a hibát gyorsan kijavítottuk. Mindezt bántóan és kioktatva is megírhatta volna.
12. Bónusz -


-------------------------
(Örülnék ha Te is megválaszolnád a kérdéseket. Küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment