2009/05/27

Nagyon fontos lenne a különböző informatikai ismeretek minél mélyebb elsajátítása

Tóth Krisztina - végzős hallgató

3. Hol?
Vállalati szakkönyvtárban dolgoznék a legszívesebben, illetve közkönyvtárban.

5. Könyvtár?
Alapvetően nem mondanám túl pozitívnak az általános közvélekedést magáról a szakmáról illetve annak a nehézségeiről és amivel jár.

6. Olvasók?
Mivel változó korban élünk ezért természetes, hogy a megváltozott digitális környezetben kezd kialakulni egy új felhasználói típus is. Maga az olvasás az nem fog változni, csak az hogy milyen hordozón fogják ezt az emberek megtenni.

8. Képzések?
Nagyon fontos lenne a különböző informatikai ismeretek minél mélyebb elsajátítása, illetve a különböző stratégiai és marketing fogások és elméletek tanulása is. Ezen kívül természetesen a könyvtár típusának megfelelő továbbképzéseket (például egy iskolai könyvtáros esetében pedagógia, pszichológiai ismeretek stb.).

9. Pályázatok?
Állománygyarapításra, a környezet komfortosabbá és mindenki számára könnyebben használhatóvá tételét célzó pályázatokat esetleg, de igazából ez is nagyban függ attól, hogy milyen könyvtárról is beszélünk, hiszen minden esetben mások az igények, amire szükség van.

10. Jó-rossz munkakör?
Ez teljesen szubjektív szerintem. Számomra egyenlőre nem létezik legrosszabb munkakör, legjobbat sem tudnék mondani, mert a tájékoztató könyvtárosi munka ugyanannyira vonzó, mint az állománnyal, az adatbevitellel foglalkozó stb.

11. Történet?
A házunkban lakó édesanyám barátnője, aki könyvtáros majd könyvtári igazgató volt, aki nagyon szerette a munkáját és miután nyugdíjba vonult, az emberek, nemcsak akikkel dolgozott, hanem akik a könyvtárába jártak, nagyon sokszor megkeresték és érdeklődtek iránta.
Számomra ő a példakép, hogy milyennek is kell majd lenni gyakorló könyvtárosként.

12. Bónusz:
Szerintem ez a szakma nagyon sokat adhat az embernek, hogyha szereti csinálni a munkáját. Minden esetben nagy felelősség is, hiszen rajtunk múlik, hogy milyen igényes szolgáltatásokkal és kiszolgálással tudjuk jobb irányba terelni az embereket, és meghozni a kedvüket a művelődésre, a kikapcsolódásra a jól tájékozottságra. Nagyon fontos, hogy lépést tudjunk tartani a korral, különben egyszer csak azt vesszük majd észre, hogy szinte raktárosi szintre csúsztunk le. Ezt el lehet kerülni természetesen, kreatív ötletekkel, lelkes emberekkel olyan könyvtárakat lehet majd létrehozni, vagy átalakítani, ahova bárki szívesen és örömmel fog járni.

-------------------------------------------
(Örülnék ha Te is válaszolnál a kérdésekre. Küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment