2009/05/25

A RUHATÁROS nénink elsöprő győzelmet aratott

Név nélkül, város nélkül

1. Mióta?
20 éve, ez az első munkahelyem.

2. Jelenleg módszertani csoportvezető vagyok (kistérségi ellátás, fiókkönyvtáraink, statisztika, pályázatok, könyvtárvezető helyettesítése a feladataim elsősorban). Előtte csoportvezetőként a kistérségi feladatok és a fiókkönyvtárak kivételével ugyanaz volt a feladatom. Előtte tájékoztató könyvtáros, feldolgozó könyvtáros voltam.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Nincs ilyen. A lényeg, hogy amit csinálok, az kielégítsen szakmailag, emberileg megfelelő legyen a környezet, amit csak lehet megtegyünk az olvasókért, s ezt a fenntartó is elismerje.

4. Mennyire tartja megbecsültnek magát a munkahelyén?
Nem igazán érzem, hogy megbecsülnek. Ha keményen kell dolgozni, akkor rám bíznak mindent, ha az elismerésről van szó, abból kihagynak.

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Is-is. Vannak olvasók, akiknek rögtön mi jutunk az eszébe, ha segítségre van szükségük, s vannak olyanok, akik azt sem tudják, miben kérhetnek tőlünk segítséget.

6.
Kevesebben járnak könyvtárba, a fiatalok, az utánpótlás elsősorban az internetre hagyatkozik. S a pedagógusok sem sarkallják Őket könyvtárhasználatra. Tisztelet a kivételnek! Sokan csak helyben használják a könyvtárat, mivel azt a csekély beiratkozási díjat sem tudják/vagy nem hajlandók kifizetni. Városunkban jellemző, hogy úgy gondolják, nekik minden ingyen jár!

7.
A belső motivációval nincs gond, azt mindig megtalálom, ha szükségem van rá. Viszont a külső...! És itt nem csak a pénzre gondolok. A vállveregetés, a mások, illetve kollégák előtti egyértelmű, és nem homályos dícséret nagyon sokat jelentene. Ez csak egy kis odafigyelést kíván a főnöktől. Ez sajnos a legtöbb esetben nincs meg. Sőt!! A hibák mindig kiemelésre kerülnek, még ha kevés is van belőlük. A teljes elzásár a fenntartó elől, hogy még csak véletlenül se tudják, kik és hogyan dolgoznak a könyvtárban megdöbbentő. Csak a főnök lehet jó. Ez mostani tapasztalat: a főnökömet betegsége miatt x hónapig helyettesítettem. 20 éve dolgozom itt, és a fenntartó egy megbeszélésen megkérdezte, hogy ki is vagyok én?!

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Másoddiplomámat HR mendzserként szereztem. Ilyen jellegű képzés lehet több és gyakorlatra orientált. Sőt, a felsőfokú képzéseken is oktatni kellene a jogi ismeretekkel együtt.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
A továbbképzések finanszírozása nagy gondot jelent az intézménynek. Főleg, hogy önkormányzati határozat tiltja az állami továbbképzési támogatáson felüli bármilyen kifizetést ilyen célra. Bútorvásárlásra miért csak új, vagy nagyobb felújítást végző könyvtárak pályázhatnak. Másoknál is mennek tönkre bútorok, változnak a terek funkciói, amik új bútorok beszerzését tenné indokolttá.

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Szerintem mindegyik fontos, mindegyiknek megvan a maga célja, követelményei stb. Én már elég sok területet "bejártam" a könyvtárban, s szerintem mindegyikre ugyan annyira szükség van. Nálunk a főnök részéről érződik az, hogy a gyűjteményszervező, feldolgozó osztály a szakma krémje (Ő is onnan jött), s ezért az ott dolgozó kollégák a legfontosabbak. Ez viszont belső zúgolódást okoz, ami nem tesz jót a kollegiális viszonynak. Minden terület, és minden kolléga ugyan olyan fontos. Egy példa: évekkel ezelőtt az olvasóink körében meghírdettünk egy játékot. Arra kértük őket, hogy szavazzanak a nekik legszimpatikusabb, legsegítőkészebb KÖNYVTÁROSra, s így a Mosoly díjat majd az a kolléga kapja. A RUHATÁROS nénink elsöprő győzelmet aratott. Akkor ki a szakmában a csúcs?!

11. Kedvenc könyvtáros története?
Több, mint x éve került átadásra az új könyvtárépületünk. Minden kolléga az ünnepnek megfelelően felöltözve, segítőkészen stb. A megnyitó ünnepség után a fenntartó részéről olyan visszajelzés érkezett, hogy miből fizette a vezetőség a Hossteseket, mert ezek a hölgyek biztosan nem könyvtárosok. Azok nem ilyen szépek, és segítőkészek.

12. További gondolatai a könyvtárosságról:
Legyünk fontosak, s tegyünk is érte!


--------------------------------------------
(Örülnék ha Te is válaszolnál a kérdésekre. Küldd
mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment