2009/05/22

Elkelne a szakmai összefogás

Czinkné Bükkösdi Valéria
Megyei és Városi Könyvtár, Kaposvár

1. Mióta?
36 éve.

2. Milyen pozícióban dolgozik jelenleg és milyen pozíciókat látott el eddig?
Jelenleg az olvasószolgálat osztályvezetője vagyok, de sokféle munkakörben dolgoztam már.

3. Mi lenne álmai könyvtártípusa, ahol szívesen dolgozna?
Azt hiszem, mindegyik könyvtártípus egy-egy új kihívást jelentene számomra. Olyan ez, mint a színésznek a szerep: epizodistaként is lehet "nagyot" alakítani.

5. Megbecsültnek érzi-e a szakmát a társadalomban?
Azok részéről, akiknek fontos az információ, az olvasás, a kultúra, föltétlenül.

6. Hogyan változtak az olvasók, a használók az elmúlt években ?
Vannak kiemelkedően pozitív kivételek, de a nagy átlag (ha egyáltalán szabad ezt a szót használni) kevesebbet, másképpen olvas, felszínesebben informálódik.

7. Mire lenne szüksége a jobb munkához? (jobb technika, kellemesebb, ergonomikusabb munkakörnyezet, jobb munkakapcsolatok, több pénzbeli elismerés, több egyéb elismerés, több visszajelzés a munkájáról stb.)
A felsoroltak között van(nak) olyan(ok), amire azt mondanám, hogy semmiképpen: pl. kellemesebb munkakörnyezet, több pénz. Hanem pl. nagyon kellenének jobb adatbázisok, elkelne a szakmai összefogás és igen: jobb technika...

8. Milyen szakmai képzéseket tartana hasznosnak?
Információtechnológia 30 éven felülieknek, idegen szaknyelv egynyelvűeknek, egyes tudomány- ill. művészeti ágak az utóbbi 20 (?) évben. A továbbképzések építsenek jobban a résztvevők aktivitására, a gyakorlatban, frissen, önművelés útján megszerzett tudására, éljenek a "megbeszélés" lehetőségével.

9. Mire fordítható pályázatokat látna szívesen?
Számítástechnikai eszközök cseréjére, dokumentumbeszerzés támogatására. Rengeteg fölösleges (=a fejekben, lelkekben nem hasznosult) rendezvényre ment el nagyon sok pénz az utóbbi időkben - úgy érzem!!!

10. Melyik a legjobb és melyik a legrosszabb munkakör a szakmában?
Mindegyik jó. Én fénymásolni nem szeretek.

11. Kedvenc könyvtáros története?
Nem kedvenc, csak ami hirtelen eszembe jutott:
A minap irodalomkutatást kérő levelezős egyetemista azt hitte, a szolgáltatás a (szak)dolgozat nagyjábóli megírását is jelenti.

12. További gondolatai a könyvtárosságról:
Bele kellene nyugodni a könyvtárosoknak, hogy szakmánk (ha hagyományos, ha 2.0-s) lényege a közvetítés. Ezt lehet nagyon jó és nagyon rossz színvonalon művelni. Úgy is, mint a Tóték postása, úgy is, mint a Hunyadiak hollója.

(Örülnék ha Te is válaszolnál a kérdésekre, küldd mailben. Köszönöm)

0 vélemény:

Post a Comment